Maailmaa voi muuttaa – yksi kunta kerrallaan!

Jokainen meistä käyttää kunnan palveluita melkein päivittäin. Kuljemme kouluun, töihin ja terveyskeskukseen kunnan teitä pitkin kävellen, pyörällä, autolla tai joukkoliikenteen avulla. Moni käyttää myös kirjasto-, liikunta- ja kulttuuripalveluita.

Kunnilla on laskettu olevan jopa yli 500 lakisääteistä tehtävää. Kunnat ovat vastuussa monesta toimivan arjen perusedellytyksestä, kuten vesihuollon ja energiantuotannon järjestämisestä. Kunnissa tehdään siis päätöksiä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elinympäristöön.

Haluamme kuntavaaliteemoillamme edistää turvallisen kouluarjen toteutumista ja kuntalaisten mielenterveyttä. Kannustamme kuntia vastuullisiin ilmastotekoihin sekä säilyttämään hyvinvointivaltion peruspilarit kunnan omassa päätöksentekovallassa. 

Ole mukana muutoksessa äänestä nuorta ehdokasta!

Demarinuorten kuntavaalisivustolla löydät tietoa meidän teemoista, kuinka olla mukana kuntavaaleissa, sekä meidän mahtavat nuoret ehdokkaat. Jos haluat mukaan tekemään meidän kuntavaaliteemoista totta tai mieltäsi askarruttaa jokin asia, niin olethan yhteydessä meidän puheenjohtajaan Pinja Perholehtoon.

Lisätiedot:

Pinja Perholehto
Demarinuorten puheenjohtaja
+ 358 40 059 6521

Kuntavaalien äänestys alkaa!

Päivä(t)

:

H(s)

:

Minuutti(a)

:

Second(s)

Kuntavaalien aikataulu 2021:

  • äänioikeusrekisterin tietojen poimintapäivä (missä kunnassa kukin on äänioikeutettu): 23.4.2021
  • ehdokashakemusten jättöpäivä: 4.5.2021
  • ehdokasasettelun vahvistaminen: 14.5.2021
  • äänioikeusrekisteri lainvoimainen 25.5.2021
  • kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy 1.6.2021 klo 16
  • ennakkoäänestys kotimaassa: 26.5. – 8.6.2021
  • ennakkoäänestys ulkomailla: 2. – 5.6.2021
  • vaalipäivä: 13.6.2021
  • tulosten vahvistaminen: 16.6.2021
  • valtuustot aloittavat työnsä 1.9.2021.

Mukaan kuntavaaliehdokkaaksi?

Hei sinä nuori! Politiikassa on kyse arvoista ja kyvystä hoitaa asioita. Vaikeina aikoina on erityistä merkitystä sillä, ketkä yhteisistä asioista päättävät. Myös nuoria tarvitaan mukaan päätöksentekoon!

Kotikuntasi tulevaisuus tarvitsee tekijänsä. Sosialidemokraatit SDP:n sivuilla olevalla lomakkeella voit kertoa kiinnostuksestasi ryhtyä ehdokkaaksi tai vinkata meille tuntemastasi henkilöstä, joka olisi mielestäsi hyvä ehdokas.

Lisää tietoja ehdokkuudesta alta painikkeesta!

Demarinuorten kuntavaaliteemat 2021

Turvallinen koulu kaikille – kouluväkivallalle ja -kiusaamiselle loppu

Jokaisella jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön niin peruskoulussa kuin myös toisen asteen oppilaitoksissa. Kouluväkivallalla ja -kiusaamisella voi olla uhrille vakavia seurauksia aikuisuuteen asti.

Kiusaaminen aiheuttaa syrjäytymistä ja pitkällä aikavälillä kiusatuksi joutumisella on merkittävä vaikutus riskiin sairastua masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöihin.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on arvioitu, että nuorena syrjäytynyt henkilö aiheuttaa yhteiskunnalle elämänsä aikana noin 1,2 miljoonan euron kustannukset inhimillisistä kustannuksista puhumattakaan.

Kohti päästötöntä ja jätteetöntä kuntaa – hiilineutraaliustavoite joka kuntaan

Suomen hiilineutraaliustavoitetta ei saavuteta ilman kuntien sitoutumista kunnianhimoiseen ilmastotyöhön. Kuntien tulee sekä hillitä ilmastonmuutosta että varautua sen aiheuttamiin vahinkoihin ja ympäristön muutoksiin. Suomen kasvihuonekaasupäästöistä 80 prosenttia on peräisin energiasta eli lämmön ja sähkön tuottamiseen tarvittavista polttoaineista sekä liikenteen polttoaineista.

Kunnilla on mahdollisuus ohjata kuntaomisteisia energiayhtiöitään ilmastotekoihin omistajaohjauksen keinoin. Noin 45 prosenttia suomalaisista asuu kunnissa, jotka tähtäävät hiilineutraaleiksi vuoteen 2030 mennessä. Varmistetaan, että loputkin kunnat ottavat tämän minimitavoitteekseen.

Mielenterveystyö kunnan painopisteeksi – mahdollistetaan nopea hoitoon pääsy

Mielenterveyden häiriöistä 75 % alkaa viimeistään 24-vuotiaana. Koska mielenterveyden ongelmat kehittyvät jo varhain lapsuudessa, keskiöön nousevat lasten ja nuorten palvelut.

Mielenterveyden häiriöiden kokonaiskustannuksiksi on arvioitu jopa 11 miljardia euroa vuodessa. Mielenterveysongelmien ehkäisemisen ja mielenterveyden edistämisen ei tulisi rajoittua vain sosiaali- ja terveystoimialan piiriin. Niiden tulisi olla koko kunnan tehtävä, kansantaloudellisten vaikutusten sekä inhimillisen kärsimyksen ehkäisemiseksi.”

Suuret peruspalvelujen ulkoistukset on pysäytettävä – tavoitteeksi kestävien hankintojen kunta

Kuntalain mukaan kunta voi hankkia sen tehtävien hoidon edellyttämiä palveluja myös muilta palvelujen tuottajilta. Lakisääteisten palvelujen ulkoistamisessa järjestämisvastuu säilyy kuitenkin edelleen kunnalla.

Kunnan tulee noudattaa hankintalakia ostaessaan palvelun ulkopuolelta. Voimassa oleva hankintalaki kannustaa tekemään sosiaalisesti vastuullisia hankintoja, mutta vain harvat kunnat asettavat tarjouspyyntöihin tällaisia kriteerejä.

Ulkoistusten negatiiviset vaikutukset, kuten henkilöstön palkanalennukset, tulee tuoda esille ulkoistuksesta päätettäessä. Palvelun toteuttamisen hinta ei voi olla ainoa määräävä tekijä. Vaadimme avoimuutta hankintaprosesseihin ja päätöksenteon säilyttämistä kunnan käsissä

+ KORONAN JÄLKIHOITO CHECKLIST

Estetään lasten, sekä nuorten eriarvoisuuden ja syrjäytymisen kasvu!

Kuntien on varmistettava, että koronan aiheuttamat seuraukset huomioidaan myös pitkällä aikavälillä tehostamalla mielenterveyspalveluita, lastensuojelua ja perheiden sosiaalista tukea.

Jokaiselle nuorelle löytyy opiskelu- ja työpaikka.

Etsivän nuorisotyön rahoitus on turvattu.

Ohjaamoiden rahoitus on turvattu.

Nuorille löytyy mielekästä harrastustoimintaa.

Haavoittuvimmassa asemassa olevat lapsiperheet saavat tukea.

Kuntavaaliohjelma 2021

Demarinuoret ovat luoneet kuntavaaleille taitetun ohjelma ja sen pääset lukemaan kokonaisuudessaan alta painikkeesta. Kuntavaaliohjelmasta löydät laajemmin Demarinuorten kuntavaaliteemat ja mitä haluamme niillä edistää.

Tervetuloa Demarinuorten kuntavaaliverkostoon!

Kuntavaaliverkosto on tarkoitettu ensisijaisesti vuoden 2021 kuntavaaleissa ehdolla oleville nuorille sosialidemokraateille sekä heidän tiimiläisilleen. Kaikki Demarinuorten jäsenet ovat myös tervetulleita mukaan verkostoon. Mukaan pääset alta painikkeesta!

Verkoston sähköpostilista 2021

Verkostossa jaetaan Demarinuorten tukimateriaaleja ehdokkaille, sekä järjestetään mahdollisuuksien mukaan verkoston etätapaamisia. Verkostossa saa esittää matalalla kynnyksellä ideoita Demarinuorten vaalikampanjaan. Voit jättää myös verkostoon liittymisen yhteydessä terveisiä keskustoimistolle. Verkoston sähköpostilistalle pääset alta painikkeesta!

Demarinuorten vaaligalleriasta löydät nuoria 18-32 -vuotiaita Sosialidemokraatit SDP:n kuntavaaliehdokkaita. Galleriasta klikkaamalla ehdokkaiden kuvista pääset lukemaan lisää, tutustumaan heihin ja heidän kuntavaaliteemoihin.

Puututko vielä galleriasta? Ei hätää, sillä pääset mukaan galleriaan täyttämällä lomakkeen täältä: https://forms.gle/Ho1Qjjr5Jjq2ZQ1P7

Lisätiedot: Jenni Lang, Demarinuorten viestintäsuunnittelija. (jenni.lang@demarinuoret.fi ja 040 125 9465)

Espoo

Heinola

Helsinki

Hyvinkää

Joensuu

Jyväskylä

Järvenpää

Kaarina

Kajaani

Kemi

Kotka

Kouvola

Lahti

Lappeenranta

Lieto

Nokia

Oulu

Pietarsaari | Jakobstad

Pori

Raisio

Rautjärvi

Salo

Sastamala

Seinäjoki

Tampere

Tornio

Turku

Uusikaupunki

Vantaa

Ylöjärvi

Mukaan kuntavaaliverkostoon & vaaligalleriaan

Kiinnostaisiko sinuakin lähteä tukemaan Demarinuorten teemoja tai haluat mukaan kuntavaaliverkostoomme? Siistiä sillä haluamme Demarinuorissa tukea nuoria ehdokkaita parhaimpamme mukaan.

Tuu mukaan kuntavaaliverkostoon Facebook -ryhmään tai ilmoita itsesi vaaligalleriaan. Vaaligalleriasta kysymyksiä voit laittaa Demarinuorten viestintäsuunnittelija Jenni Langille.

Lisätiedot:

Jenni Lang
Viestintäsuunnittelija
+358 40 125 9465
jenni.lang@demarinuoret.fi