Maailmaa voi muuttaa – yksi kunta kerrallaan!

Jokainen meistä käyttää kunnan palveluita melkein päivittäin. Kuljemme kouluun, töihin ja terveyskeskukseen kunnan teitä pitkin kävellen, pyörällä, autolla tai joukkoliikenteen avulla. Moni käyttää myös kirjasto-, liikunta- ja kulttuuripalveluita.

Kunnilla on laskettu olevan jopa yli 500 lakisääteistä tehtävää. Kunnat ovat vastuussa monesta toimivan arjen perusedellytyksestä, kuten vesihuollon ja energiantuotannon järjestämisestä. Kunnissa tehdään siis päätöksiä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elinympäristöön.

Haluamme kuntavaaliteemoillamme edistää turvallisen kouluarjen toteutumista ja kuntalaisten mielenterveyttä. Kannustamme kuntia vastuullisiin ilmastotekoihin sekä säilyttämään hyvinvointivaltion peruspilarit kunnan omassa päätöksentekovallassa. 

Ole mukana muutoksessa äänestä nuorta ehdokasta!

Demarinuorten kuntavaalisivustolla löydät tietoa meidän teemoista, kuinka olla mukana kuntavaaleissa, sekä meidän mahtavat nuoret ehdokkaat. Jos haluat mukaan tekemään meidän kuntavaaliteemoista totta tai mieltäsi askarruttaa jokin asia, niin olethan yhteydessä meidän puheenjohtajaan Pinja Perholehtoon.

Lisätiedot:

Pinja Perholehto
Demarinuorten puheenjohtaja
+ 358 40 059 6521

Varsinainen vaalipäivä 2021

Päivä(t)

:

H(s)

:

Minuutti(a)

:

Second(s)

Kuntavaalien tulevat aikataulu 2021:

  • kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy 1.6.2021 klo 16
  • ennakkoäänestys kotimaassa: 26.5. – 8.6.2021
  • ennakkoäänestys ulkomailla: 2. – 5.6.2021
  • vaalipäivä: 13.6.2021
  • tulosten vahvistaminen: 16.6.2021
  • valtuustot aloittavat työnsä 1.9.2021.

Pidetään huolta kunnasta. Kunta pitää huolta meistä.

Politiikassa on kyse arvoista, mutta myös kyvystä hoitaa yhteisiä asioita. SDP:llä on osaamista hoitaa suomalaisten ja kuntien asioita – yhdessä sopimalla ja rakentamalla.

Valitaan näissä vaaleissa asianosaavat ja perehtyvät päättäjät. Pidetään huolta kunnista, sillä kunnat pitävät huolta meistä.

Puolueemme puheenjohtaja ja Suomen pääministeri Sanna Marin kirjoitti myös ensi kertaa äänestäville kirjeen. Sen pääset lukemaan painikkeesta alta, jos et ole vielä saanut sitä kotiisi.

Alta painikkeesta löydät myös sosialidemokraattiset ehdokkaat vuoden 2021 kuntavaaleissa

Ennakkoäänestys on nyt alkanut!

Kuntavaalien ennakkoäänestys on nyt alkanut ja se jatkuu 8.6. asti, jonka jälkeen järjestetään vielä varsinainen vaalipäivän äänestys 13.6.

Koska ennakkoäänestykseen pääse jo, niin on hyvä palauttaa muistiin, että kuinka sen äänen antaminen oikeastaan sitten tapahtuu.

Juuri sinun äänesi on tärkeä, joten huolehditaan että se menee varmasti oikein läpi byrokratian kiemuroissa.

Ennen äänestyspaikalle lähtemistä kannattaa varmistaa, että sinulla on henkilöllisyystodistus mukana. Ennakkoäänestyksen aikana voit käydä äänestämässä missä äänestyspisteessä tahansa ja missä kunnassa vain. Muistathan, että voit äänestää vain sen kunnan ehdokkaita, jossa kotipaikkasi virallisesti sijaitsee.

Varsinaisena äänestyspäivänä 13.6. sinun tulee käydä ennakkoon osoitetussa vaalipaikassa antamassa äänesi, ellet ole sitä ennakkoon vielä tehnyt. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan postitse tai sähköisesti suomi.fi kautta saamassasi äänioikeusilmoituksessa.

Äänestyksen aikana sinun ei tarvitse huolehtia muusta, kuin siitä että saavut äänestyspisteeseen ja sinulla on henkilöllisyystodistus mukana.

Demarinuorten vaaligalleriasta sivustolta alempaa pääset tutustumaan myös mahtaviin nuoriin ehdokkaisiin!

 

Miten toimia äänestyspaikalla?

1. Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle. 

2. Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin. Kopissa on kynä ja kopin seinällä olevasta ehdokaslistojen yhdistelmästä voit tarkistaa ehdokkaasi numeron. Kuntavaaleissa voit äänestää oman kotikuntasi ehdokasta.

3. Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta!

4. Merkittyäsi numeron äänestyslippuun taita se siten, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin.

5. Mene taitetun äänestyslipun kanssa vaaliuurnasta huolehtivan vaalivirkailijan luo.

6. Äänestysvirkailija leimaa lippusi, jonka jälkeen voit tiputtaa äänesi vaaliuurnaan.

7. Äänesi on nyt annettu. Kehota vielä kaveriakin äänestämään, sillä juuri sinun ja ystäviesi äänet ovat tärkeitä!

Demarinuorten kuntavaaliteemat 2021

Turvallinen koulu kaikille – kouluväkivallalle ja -kiusaamiselle loppu

Jokaisella jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön niin peruskoulussa kuin myös toisen asteen oppilaitoksissa. Kouluväkivallalla ja -kiusaamisella voi olla uhrille vakavia seurauksia aikuisuuteen asti.

Kiusaaminen aiheuttaa syrjäytymistä ja pitkällä aikavälillä kiusatuksi joutumisella on merkittävä vaikutus riskiin sairastua masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöihin.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on arvioitu, että nuorena syrjäytynyt henkilö aiheuttaa yhteiskunnalle elämänsä aikana noin 1,2 miljoonan euron kustannukset inhimillisistä kustannuksista puhumattakaan.

Kohti päästötöntä ja jätteetöntä kuntaa – hiilineutraaliustavoite joka kuntaan

Suomen hiilineutraaliustavoitetta ei saavuteta ilman kuntien sitoutumista kunnianhimoiseen ilmastotyöhön. Kuntien tulee sekä hillitä ilmastonmuutosta että varautua sen aiheuttamiin vahinkoihin ja ympäristön muutoksiin. Suomen kasvihuonekaasupäästöistä 80 prosenttia on peräisin energiasta eli lämmön ja sähkön tuottamiseen tarvittavista polttoaineista sekä liikenteen polttoaineista.

Kunnilla on mahdollisuus ohjata kuntaomisteisia energiayhtiöitään ilmastotekoihin omistajaohjauksen keinoin. Noin 45 prosenttia suomalaisista asuu kunnissa, jotka tähtäävät hiilineutraaleiksi vuoteen 2030 mennessä. Varmistetaan, että loputkin kunnat ottavat tämän minimitavoitteekseen.

Mielenterveystyö kunnan painopisteeksi – mahdollistetaan nopea hoitoon pääsy

Mielenterveyden häiriöistä 75 % alkaa viimeistään 24-vuotiaana. Koska mielenterveyden ongelmat kehittyvät jo varhain lapsuudessa, keskiöön nousevat lasten ja nuorten palvelut.

Mielenterveyden häiriöiden kokonaiskustannuksiksi on arvioitu jopa 11 miljardia euroa vuodessa. Mielenterveysongelmien ehkäisemisen ja mielenterveyden edistämisen ei tulisi rajoittua vain sosiaali- ja terveystoimialan piiriin. Niiden tulisi olla koko kunnan tehtävä, kansantaloudellisten vaikutusten sekä inhimillisen kärsimyksen ehkäisemiseksi.”

Suuret peruspalvelujen ulkoistukset on pysäytettävä – tavoitteeksi kestävien hankintojen kunta

Kuntalain mukaan kunta voi hankkia sen tehtävien hoidon edellyttämiä palveluja myös muilta palvelujen tuottajilta. Lakisääteisten palvelujen ulkoistamisessa järjestämisvastuu säilyy kuitenkin edelleen kunnalla.

Kunnan tulee noudattaa hankintalakia ostaessaan palvelun ulkopuolelta. Voimassa oleva hankintalaki kannustaa tekemään sosiaalisesti vastuullisia hankintoja, mutta vain harvat kunnat asettavat tarjouspyyntöihin tällaisia kriteerejä.

Ulkoistusten negatiiviset vaikutukset, kuten henkilöstön palkanalennukset, tulee tuoda esille ulkoistuksesta päätettäessä. Palvelun toteuttamisen hinta ei voi olla ainoa määräävä tekijä. Vaadimme avoimuutta hankintaprosesseihin ja päätöksenteon säilyttämistä kunnan käsissä

+ KORONAN JÄLKIHOITO CHECKLIST

Estetään lasten, sekä nuorten eriarvoisuuden ja syrjäytymisen kasvu!

Kuntien on varmistettava, että koronan aiheuttamat seuraukset huomioidaan myös pitkällä aikavälillä tehostamalla mielenterveyspalveluita, lastensuojelua ja perheiden sosiaalista tukea.

Jokaiselle nuorelle löytyy opiskelu- ja työpaikka.

Etsivän nuorisotyön rahoitus on turvattu.

Ohjaamoiden rahoitus on turvattu.

Nuorille löytyy mielekästä harrastustoimintaa.

Haavoittuvimmassa asemassa olevat lapsiperheet saavat tukea.

Kuntavaaliohjelma 2021

Demarinuoret ovat luoneet kuntavaaleille taitetun ohjelma ja sen pääset lukemaan kokonaisuudessaan alta painikkeesta. Kuntavaaliohjelmasta löydät laajemmin Demarinuorten kuntavaaliteemat ja mitä haluamme niillä edistää.

Kommunalvalsprogram 2021

Vi har gjort ett program för kommunalval och du kan läsa det i sin helhet från knappen nedan. I det valprogrammet hittar du mer information om Socialdemokratisk ungdom kommunalval teman och vad vi vill främja med dem.

municipal election program 2021

We have made a municipal election program and you can read it in full from the button below. In the Municipal election program, you will find more information about our municipal election themes and what we want to promote with them.

Tervetuloa Demarinuorten kuntavaaliverkostoon!

Kuntavaaliverkosto on tarkoitettu ensisijaisesti vuoden 2021 kuntavaaleissa ehdolla oleville nuorille sosialidemokraateille sekä heidän tiimiläisilleen. Kaikki Demarinuorten jäsenet ovat myös tervetulleita mukaan verkostoon. Mukaan pääset alta painikkeesta!

Verkoston sähköpostilista 2021

Verkostossa jaetaan Demarinuorten tukimateriaaleja ehdokkaille, sekä järjestetään mahdollisuuksien mukaan verkoston etätapaamisia. Verkoston sähköpostilistalle pääset alta painikkeesta!

Demarinuorten vaaligalleriasta löydät nuoria 18-32 -vuotiaita Sosialidemokraatit SDP:n kuntavaaliehdokkaita. Galleriasta klikkaamalla ehdokkaiden kuvista pääset lukemaan lisää, tutustumaan heihin ja heidän kuntavaaliteemoihin.

Puututko vielä galleriasta? Ei hätää, sillä pääset mukaan galleriaan täyttämällä lomakkeen täältä: https://forms.gle/Ho1Qjjr5Jjq2ZQ1P7

Lisätiedot: Jenni Lang, Demarinuorten viestintäsuunnittelija. (jenni.lang@demarinuoret.fi ja 040 125 9465)

Espoo

Hamina

Heinola

Helsinki

Hyvinkää

Hämeenlinna

Joensuu

Jyväskylä

Järvenpää

Kaarina

Kajaani

Kangasala

Kemi

Korsnäs

Kotka

Kuopio

Kouvola

Lahti

Lappeenranta

Lapua

Lieto

Liperi

Mynämäki

Nokia

Oulu

Pedersöre

Pietarsaari | Jakobstad

Pori

Porvoo

Raisio

Rautjärvi

Riihimäki

Rovaniemi

Rusko

Salo

Sastamala

Seinäjoki

Siuntio

Tampere

Tornio

Turku

Uusikaupunki

Vaasa

Valkeakoski

Vantaa

Ylöjärvi

Kuvassa äänestyslaatikon ja megafonien yllä lukee "Nuorena kannattaa äänestää toista nuorta, koska kukapa muu tietäisi nuorten asioista paremmin kuin nuoret itse."
Haluatko, että vanhemmat päättävät asiasi? Tuskin. Äänestä nuorta demaria kuntavaaleissa!

Haluatko, että vanhemmat päättävät asiasi? Tuskin. Äänestä nuorta demaria kuntavaaleissa!

Kuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut tänään ja nyt on aika vaikuttaa! Vaaleissa valitaan valtuutetut kaikkiin Manner-Suomen 293 kuntaan. Jokaisessa niistä tarvitaan nuoria päättäjiä vastuupaikoille, jotta myös nuorten näkökulmat tulevat edustetuksi...

Lue lisää

Mukaan kuntavaaliverkostoon & vaaligalleriaan

Kiinnostaisiko sinuakin lähteä tukemaan Demarinuorten teemoja tai haluat mukaan kuntavaaliverkostoomme? Siistiä sillä haluamme Demarinuorissa tukea nuoria ehdokkaita parhaimpamme mukaan.

Tuu mukaan kuntavaaliverkostoon Facebook -ryhmään tai ilmoita itsesi vaaligalleriaan. Vaaligalleriasta kysymyksiä voit laittaa Demarinuorten viestintäsuunnittelija Jenni Langille.

Lisätiedot:

Jenni Lang
Viestintäsuunnittelija
+358 40 125 9465
jenni.lang@demarinuoret.fi