Sain alkukesästä mahtavan mahdollisuuden tutustua työmarkkinoihin ja työntekijän oikeuksiin kansainvälisellä tasolla osallistuessani pohjoismaiseen Genevekouluun. Koulu järjestettiin YK:n kansainvälisen työjärjestön, ILO:n vuosittaisen konferenssin yhteydessä Genevessä. Osallistujien joukossa oli ammattiyhdistysaktiiveja sekä ammattiliittojen työntekijöitä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista. Seurasimme kolmen viikon aikana tiiviisti järjestön 185 jäsenmaan työntekijöiden, työnantajien ja hallitusten edustajien kolmikantaisia neuvotteluita pakkotyöstä, työllisyydestä ja harmaista työmarkkinoista.
Konferenssin ensihetkistä alkaen saimme huomata, että elämme pohjoismaisessa lintukodossa, kun verrataan työntekijän oikeuksia – ihmisoikeuksia – lähes minkä tahansa muun maan tilanteeseen. Olemme saaneet rakennettua tänne pohjolaan toimivat neuvottelujärjestelmät ja saaneet sovittua kaikkia osapuolia tyydyttävät työehdot. Nykyään itsestäänselvyyksinä pidettävistä oikeuksista on taisteltu meitä varten jo kauan sitten. Kuinka moni nuorista työntekijöistä nykyään tiedostaa vaikkapa sen, että suomalaisen työntekijän henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin tueksi on neuvoteltu asetus työväen suojelusta jo vuonna 1889. Vastaavasti oikeuksiaan vaativa algerialainen työntekijä ja ammattiyhdistysaktiivi voi menettää päänsä.
Suurena ongelmana työntekijöille ja heidän oikeuksille ovat myös valtavat urheilutapahtumat, joista moni penkkiurheilija nauttii tietämättään sitä tosiasiaa, että suuret maailmanlaajuiset kisat usein saadaan aikaan sanatarkasti hiellä ja verellä. Esimerkiksi tänä vuonna jalkapallofaneja hemmoteltiin mm-kisojen muodossa ja näiden kisojen ympärillä on aina suuri kohu, kun ihmisoikeuksia poljetaan kisojen tieltä. Genevessä pääsin myös keskustelemaan ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön, ITUC:n Raquel Gonzalezin kanssa Qatarissa järjestettävistä jalkapallon mm-kisojen ympärille rakennetusta ITUC:n Re Run The Vote -kampanjasta, joka pyrkii saamaan kaikkien tietoon Qatarissa tapahtuvista kauheuksista. ITUC koittaa parhaansa mukaan tuoda asian kaikkien tietoisuuteen mutta siltikin laskelmien mukaan kisojen järjestäminen tullee koitumaan 4000 työntekijän kuolemaksi.
Pohjoismainen osaaminen ja tukipuheenvuorot olivat haluttua tavaraa konferenssissa. Monien valtioiden, varsinkin Afrikan valtioiden, edustajat olivat erittäin kiinnostuneita keskustelemaan kanssamme ja jakamaan kokemuksia sekä tietoa. Pohjoismaiden tuki ILO:n valvontaelimen, aplikaatiokomitean tapausten käsittelyssä oli erittäin arvokasta ja arvostettua. Olemme siis saaneet aikaan paljon hyvää ja kestävää. Sitä kaikkea tulee vaalia, ei romuttaa. Oikeisto yrittää jatkuvasti, tavalla tai toisella, nakertaa maata työntekijöiden alta, vaikkapa nyt vaatimalla työajan pidentämistä, tai eläkeiän korottamista mekaanisesti, joka nyt on vain joillain aloilla täysin mahdotonta ja ensimmäiseksi olisi keskityttävä työhyvinvoinnin tuomaan työuran pidentymiseen.
Demarinuorten tämän vuoden liittokokouksessa hyväksytyn periaateohjelman mukaan toimimme aktiivisesti globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta ja tähän kuuluu myös aktiivinen toimiminen työntekijöiden puolesta, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin;
“Sosialidemokratia on kansainvälinen poliittinen liike, joka edistää rauhaa ihmisten, valtioiden ja valtioliittoumien välillä toimimalla aktiivisesti globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta. Globalisaatio on teknisen kehityksen myötä väistämätöntä ja maailmanlaajuinen talous vaatii maailmanlaajuiset pelisäännöt, joiden tavoitteena on hyvinvoinnin oikeudenmukainen jakautuminen sekä maapallon resurssien riittämisen takaaminen. Ihmisoikeuksia, reilua maailmankauppaa ja valtionvälistä yhteistyötä edistetään kansainvälisten sopimusten avulla. Sopimusten turvin ehkäistään myös verokilpailua, orjuutta, seksi- ja ihmiskauppaa, kehitysmaiden ihmisten ja luonnonvarojen hyväksikäyttöä sekä ilmastonmuutosta. Kansallisesti tehtävissä päätöksissä on aina otettava huomioon vaikutukset ympäröivään maailmaan.”
ILO:n käytävillä usein kuuli seuraavanlaisen kuuluisan lausahduksen: “Workers’ rights are human rights.” Ihmisoikeuksien puolustaminen on monelle hyvinkin tärkeää, mutta monesti työntekijän oikeuksien puolustaminen leimaa vain kyseisen henkilön ay-aktiiviksi. Tässä meillä olisi paikka asenteiden muuttamiselle – myös me työntekijät olemme ihmisiä. Asenteiden muuttamisen voi aloittaa vaikka lähtemällä mukaan oikean työväenpuolueen toimintaan!
Antti Mäki
liittohallituksen varajäsen