Poliittisilta arvoiltani minua yleensä kuvaillaan ”punavihreäksi”, mutta täytyy myöntää että ympäristö- ja ilmastopolitiikka on vaikeimpia aiheita kirjoittaa mitä tiedän. Ei ole tulokulmaa jota ei olisi vielä kirjoitettu, eikä ole faktaa jota ei ole vielä esitetty. Suomen ympäristö- ja ilmastopolitiikka keskittyy yleensä yksitoikkoisiin ja populistisiin toteamuksiin ja vastakkainasetteluihin – ”ydinvoiman puolesta vai vastaan”; ”cleantech, cleantech, cleantech”; ”Suomeen tarvitaan innovaatiota”; ja lempparini ”jos pitää valita työpaikkojen ja ympäristön väliltä”. Onhan tuo hyvää vaalipropagandaa, mutta siksi se pitää jättääkin omaan arvoonsa.
Olen jo pitkään ollut turhautunut vaalikoneisiin, jotka syöttävät minulle poikkeuksetta Vihreät ykköspuolueeksi, vain koska arvioin ympäristökysymykset itselleni tärkeiksi. Vihreät ovatkin dominoineet ympäristökeskustelua sitten 90-luvun, kun keksivät että voivat muut poliittiset tavoitteet napata sosialidemokraateilta ja muilta isoilta puolueilta ja niillä eväin rakentaa uskottavan puolueen. Kuten kaikissa poliittisissa neuvotteluissa, tarvitaan yksi taho joka vaatii kuun ja tähdet taivaalta (Vihreät), toinen joka liputtaa taantumalle (Perussuomalaiset ja Keskusta) ja väliin isot puolueet jotka rakentavat kompromissin. Kiitän tovereita Vihreistä jotka pitävät ilmastonmuutosta otsikoissa, mutta tässäkin aiheessa avain on progressio ja kestävä kehitys, ehkä hitaammin, mutta ainakin varmasti.
Jotta Suomesta voi tulla maailman ympäristöystävällisin maa, on meidän ensin päästävä eroon turpeen sekä kivihiilen poltosta, jotta hillitsemme päästöjä ja suojelemme ilmakehää. Energian käyttö tulee tulevaisuudessa vain kasvamaan, joten meidän tulee panostaa energiatehokkuuden lisäämiseen ja bioenergian hyödyntämiseen. Suomen tulee pyrkiä nostamaan huomattavasti energiaomavaraisuuttaan, esimerkiksi panostamalla uusiutuviin energialähteisiin, joilla luodaan myös uusia työpaikkoja. Energiaverotus on pidettävä korkealla, samalla kun porkkanana tuemme yrityksiä jotka panostavat puhtaaseen energiaan. Kiertotalouteen panostaminen taas pitää luontomme puhtaana. Cleantechistä ja puhtaasta energiasta ja teknologiasta pitää tehdä Suomen seuraava vientituote, jotta saamme uusia kestäviä työpaikkoja ja voimme kilpailla globaaleilla markkinoilla ulkomaiden jättiyhtiöitä vastaan. Jos onnistumme näissä tavoitteissa, voimme välttää ydinvoiman lisärakentamisen.
Keskustellessani kerran ystäväni kanssa ydinvoimasta, hän tokaisi kesken kaiken ”mutta ei Maria tämä ole mikään arvokeskustelu, tämä perustuu faktaan”. Kaikki poliittinen keskustelu perustuu arvoihin ja niin tämäkin – uskotko sinä että ihmisellä on oikeus tuhota luontoa ympärillään? Luontoa, joka on antanut ihmisille puitteet elää aikojen saatossa. Armoton kuluttaminen ja päätön saastuttaminen ovat ihmisen ylimielisyyttä ja lyhytnäköisyyttä. Arvatenkin yksi syy miksi juuri nuorilla on vihreämmät arvot kuin koskaan, on pelko tulevaisuudesta ja halu turvata oma ja tulevat sukupolvet. Ei ole vaikeaa haluta elinkelpoista maapalloa, mutta sen toteuttaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, rohkeutta ja kauaskatseisuutta. Pelkään pahoin ettei porvarihallituksella ole tarvittavaa kunnianhimoa ympäristön suojelemiseen, joten nyt on aika äänestää punaista.
Maria Feodorow
liittohallituksen varajäsen