Sunnuntai-iltana kello 23.00 demarivaalivalvojaisissa toisaalla vedettiin kalsarikännejä ja toisaalla laulettiin hurmiossa Työväen marssia. Koska tilanne vaihteli laajasti kunnittain, tulee paikallisten demareiden nyt itse tehdä analyysia siitä, mistä kannatuksen nousu tai lasku johtui. Osan voi laittaa valtakunnanpolitiikan piikkiin, mutta samalla pitää huolella analysoida niin demareiden valtuustotyöskentelyä menneellä kaudella kuin vaalikampanjointiakin. Sen sijaan tässä paneudutaan muihin lukuihin.
Valtakunnallisesti äänestysaktiivisuus nousi, mutta kuitenkin hyvin vähän verrattuna ennakkoäänestyksen vilkkaaseen alkuun. Nukkuvien puolue on edelleen ylivoimaisesti maan suurin puolue, sillä äänioikeuttaan käytti vain 58,8 % kansasta.
Miehet rynnivät valtuustoihin 61 % enemmistöllä ja valittujen valtuutettujen keski-iäksi tuli pyöreät 50 vuotta. Valtuustoissa koettiin toisaalta myös jonkinlaista muutosta, sillä valtuutetuista uusia on 44 %.
Alle 29-vuotiaita sosialidemokraatteja valtuustoihin valittiin 69 ja alle 32-vuotiaita 121. Koska Tilastokeskuksesta pystyy tarkastelemaan läpimenneitä 29-vuotiaita ja sitä nuorempia seuraavan ryhmän ollessa 30–34 -vuotiaat, keskittykäämme alle kolmekymppisiin.
Verrattuna viime vaaleihin, nuoria 29-vuotiaita ja sitä nuorempia demareita oli ehdolla 161 vähemmän, mutta tästä huolimatta valtuustoihin valittiin suurin piirtein saman verran nuoria demarivaltuutettuja. Demareilla nuorten läpimenoprosentti oli Keskustan huitoessa omassa sarjassaan (26 prosenttia) suurista ja keskisuurista puolueista toiseksi paras, 17,7 prosenttia. Kannoilla tulee Kokoomus, jonka nuorista ehdokkaista 17,4 prosenttia meni läpi. Mielenkiintoista on, että vaalien voittajista, nuorten kaupunkilaisten puolueeksi mielletystä Vihreistä nuoria ehdokkaita meni läpi vain 15,6 prosenttia. Viidentenä nuorten ehdokkaiden läpimenijöistä tulee Perussuomalaiset 11,4 prosentilla Vasemmistoliiton jäädessä alle kymmenen, 8,6 prosenttiin.
Seuraavaksi alkavat pitkät neuvottelut luottamuspaikkajaoista. Vaikkei mistään nuorten rynnimisestä valtuustoihin voidakaan puhua, on tärkeää sitouttaa nyt ehdolla olleet nuoret toimintaan ja toisaalta antaa heille myös sitä luottamusta, jonka ovat omilla äänimäärillään ja aktiivisuudellaan ansainneet.
Sara Etola
Demarinuorten liittohallituksen jäsen