Helmikuun 15. päivä Venäjän Tseljabinskin kaupungin lähellä tapahtui meteoriräjähdys, joka aiheutti vammoja sadoille ihmisille ja miljoonien eurojen aineelliset vahingot. Uutisointia on ollut runsaasti, esimerkiksi YLE Uutisista saa hyvän käsityksen tapahtuneesta. Räjähdys tuli miltei kirjaimellisesti kuin salama kirkkaalta taivaalta. Törmäyksestä ei saatu mitään ennakkotietoa. Vaikka vahingot jäivät loukkaantumisiksi, tapaus paljastaa huolestuttavasti kuinka haavoittuvaisia me ihmiset olemme.
Eri avaruusohjelmat ansiokkaasti seuraavat lähiavaruuden suurempia kivenmurikoita, mistä kertoo 2012 DA14 -asteroidin saama huomio. Sattumalta Venäjän meteoriräjähdys ja 2012 DA14 -asteroidin ohilento sattuivat lähes samaan aikaan, vaikka niillä ei ole mitään yhteyttä. Mutta valitettava totuus on, että jopa mainitunkaltaisia asteroideja voi jäädä ja jääkin havaitsematta.
Jos meteoriräjähdys olisi Tseljabinskin kaupungin sijasta tapahtunut tiheämpään asutulla alueella esimerkiksi Euroopassa tai Amerikassa, ei ihmisuhreilta olisi välttämättä säästytty. Tai jos tuo avaruuskivi olisi ollut jonkin verran suurempi, räjähdys olisi voinut aiheuttaa kuolonuhreja Venäjälläkin.
Nykyisellä teknologialla ja resursseilla Maan lähiavaruuden asteroideista saadaan joidenkin arvioiden mukaan kartoitettua vain noin 10 prosenttia. Tämä on surkean vähän, kun ottaa huomioon sen riskin joka asteroideissa piilee. On täysin mahdollista, että jonain päivänä jokin asteroidi, jota ei ehditä havaita, räjähtää vaikkapa Helsingin yläpuolella tuhannen atompommin voimalla ja tappaa kaikki ihmiset pääkaupunkiseudulta.
Minä vaadin omasta ja kanssaihmisteni turvallisuudesta huolestuneena kansalaisena suurempia panostuksia Aurinkokunnan kappaleiden kartoittamiseen. Tämä vaatii uusia ja tehokkaampia teleskooppeja, enemmän avaruusluotaimia ja satelliitteja ja enemmän rahaa avaruustutkimukseen. Nyt tehdyt panostukset voivat pelastaa tuhansia tai miljoonia ihmishenkiä tulevaisuudessa. Lisäksi avaruuden tutkiminen nopeuttaa sen rajattomien resurssien käyttöönottoa kaikkien yhteiseksi hyväksi ja vauraudeksi.

Aleksanteri Gustaffson, piirinhallituksen jäsen

Julkaistu 16.2 Alekstanteri Gustaffsonin blogissa