Riksdagen diskuterade igår igen den könsneutrala äktenskapslagen. Diskussionen var ett resultat av ett andra medborgarinitiativ om att förkasta medborgarinitiativet om en jämlik äktenskapslag som blev godkänt hösten 2014.

Medborgarinitiativ är en ny och viktig del av en stark demokrati, men de har svagheten att låta en mindre grupp aktivister diktera debatten. Denna fråga delar inte folket, såväl ung som gammal förstår att alla borde ha samma rättigheter. Det står i grundlagen, det lär vi oss i dagis. Vi kan inte låta en högljudd minoritet diktera våra lagar.

Det är inte rätt att vela fram och tillbaka och ge människor rättigheter och sedan ta bort dem. Riksdagen behandlade redan den jämlika äktenskapslagen. Det blev ett positivt resultat, och många glada människor över hela Finland förlovade sig och började planera sina bröllop. Att nu slopa lagen är att ta bort förhoppningar och drömmar från tusentals människor. Att godkänna den tar inte bort något från någon.

Vi i Finlands svenska unga socialdemokrater tycker att det är självklart att alla människor i Finland ska ha rätten att gifta sig med personen de älskar, oavsett om det är en man eller en kvinna eller nåt där emellan. Att säga att vissa förhållanden förtjänar mer juridiska rättigheter än andra i ett samhälle som värnar om mänskliga rättigheter och rättssäkerhet är fel. Att vissa personer i riksdagen inte håller med om det, år 2016, är obegripligt.