Neljä vuotta sitten kävelin torin läpi kotiin. Hyvä niin, sillä tuon reittivalinnan avulla löysin vastauksen minua jo tovin mietityttäneeseen kysymykseen. Olin juuri täyttänyt kahdeksantoista ja minulla oli ensimmäistä kertaa oikeus äänestää eduskuntavaaleissa. Löysin markkinoilta oman eduskuntavaaliehdokkaani.

Tutustuimme keskustelun lomassa toisiimme ja huomasimme jakavamme hyvin samankaltaiset arvomaailmat. Äänestin tätä nuorta ehdokasta luottavaisin mielin, mutta surukseni hän ei tullut tuolloin valituksi. Mistä tämä johtui? Vastaus on hyvin yksinkertainen: nuoret eivät äänestäneet nuoria, ja heidän äänestysaktiivisuutensa jäi harmillisen alhaiseksi.

Suomalaisten kansanedustajien keski-ikä on 52 vuotta. Syynä tähän on nuorten vähäinen innokkuus äänestää. Tämän seurauksena nuorten asioista päättävät kaikki muut paitsi me nuoret itse.

Eduskuntaan valitaan myös nuoria, mikäli me yhdessä äänestämme nuoria ehdokkaita. Me tarvitsemme nuoria päättäjiä, joilla on sananvaltaa yhteiskuntamme asioihin. Ääni nuorelle on ääni sinulle itsellesi.

Oman ehdokkaan puuttuminen on usein syynä siihen ettei äänestetä. Vielä on muutama päivä aikaa löytää oma, toivottavasti nuori, ehdokas. Siksi meidän tulisikin miettiä, että kuinka kaikkien ehdokkaiden joukosta on mahdollista löytää itselleen oikea ehdokas?

Ei hätää! Kokosin alle simppelin listauksen viime hetken vinkkejä, joiden pitäisi auttaa.

  1. Laita arskat päähän ja lähde kävelylle kylänraitille. Ehdokkaat ja heidän tukijoukkonsa ovat usein vaalien alla keskustan keskeisillä paikoilla tavattavissa. Mene rohkeasti juttelemaan.
  2. Selvitä paikkakunnallasi järjestettävät vaalipaneelit ja keskustelutilaisuudet. Usein mm. oppilaitokset ja kansalaisjärjestöt järjestävät vaalien alla eri teemoja käsitteleviä vaalitapahtumia.
  3. Someta! Erityisesti nuoret ehdokkaat ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Heitä ja heidän kampanjointiaan voi helposti seurata esimerkiksi twitterissä, facebookissa ja instagramissa.

Oman ehdokkaan löytäminen on palkitsevaa ja kaiken sen vaivan arvoista. Otetaan yhdessä nämä vinkit käyttöön.

Käytä äänioikeuttasi ja äänestä nuorta ehdokasta. Päivitetään yhdessä päättäjät tähän päivään. #Uusitoivo on sitä, mitä Suomi tarvitsee!