Keskustan, perusuomalaisten ja kokoomuksen hallitusohjelma on nyt julkistettu ja täytyy todeta, että politiikka on todellakin rikki. Varsinkin opiskelijoille annetuilla lupauksilla kalastettiin ääniä ja kuinkas ollakkaan; oikeastaan kaikki lupaukset jäävät nyt lunastamatta. Ei tarvitse olla edes somen suurkuluttaja, kun törmää tulevan hallituksen edustajien koulutuslupaus -kuviin. Näin jälkikäteen voinee sanoa, että niillä kuvilla ja lupauksilla irvokkaasti vain ryöstökalasteltiin opiskelijoiden ääniä.

Demarinuorten varapuheenjohtaja, Mikkel Näkkäläjärvikin totesi, että nyt opiskelijaa lyödään kuin vierasta sikaa, kun koulutuksesta leikataan 600 miljoonaa euroa, opintotuesta 150 miljoonaa euroa, opintotuki-indeksi poistetaan ja opintotukikuukausia vähennetään.
Eikä hän ole tosiaankaan yksin kritiikkinsä kanssa. Myös hallituspuolueiden opiskelijajärjestöt ovat näitä koulutukseen kohdistuvia säästöjä vastaan. Kaiken lisäksi koko kansan Alex haistatti pitkät maamme professoreille hallitusohjelman julkistuksessa vitsaillen heidän kesäkuukausien “vapaasta”. Ei tietenkään suoraan, vaan heikon vitsin muodossa. Herää kysymys, että koska nämä professorit kerkeävät sitten tekemään arvokasta tutkimustyötään? Ilmeisesti tulevaisuuden Suomessa ei ole jätetty tilaa kehitykselle.

Mitä muuta julkistuksesta jäi käteen? Talkoohenki, sitä nyt kuulemma kaivataan. Todellisuudessa tämä tarkoittaa sitä, että peruskansalainen osallistuu ja herrakerho kerää lisää omaisuutta. Sipilä “vetoaa nyt syvästi hyväosaisiin”. Työtätekevän tai opiskelevan perheellisen on nyt vai osallistuttava talkoisiin. Tämä vaikuttaa siltä, että PersKeKo on ottanut mallia EK:n sopimiskulttuurista: Työntekijältä otetaan ja johtohenkilöltä pyydetään ymmärrystä ja osallistumista. Minkäälaista pakkoahan ei hyväosaisten ole osallistua. Ihan vaan jos nyt viitsivät ja ovat kiinnostuneita eriarvoisuuden ja tuloerojen kaventamisesta. Tässäkin joutuu ihmettelemään vedätyksen määrää, kun vaalipaneeleissakin lupailtiin etujärjestöjen pysyvän kaukana (tosin Sipilä totesi erään kerran, että etujärjestöt ovat maksimissaan kymmenen metrin päässä, eli jokainen voi nyt tulkita sitä miten haluaa). Suomalainen politiikka, jossa sopiminen on ollut keskiössä, ollaan nyt romuttamassa. Sopikaa tai kärsikää -asenne ei ole sopimista.

Pelkään todella, että hallitusneuvotteluiden alussa epärealistisena kaatunut yhteiskuntasopimus painostetaan nyt työntekijää kurittamalla läpi. Ammattiyhdistysliikkeen tila on jo valmiiksi tukala ja tämän pakkosopiminen heikentää vielä lisää sen asemaa. Suosittelen lämpimästi joukkovoimaan liittymistä, sillä ammattiyhdistysliike on joukkuepeli ja kaikkia tarvitaan vastustamaan näitä linjauksia.

Demarinuoret ja SDP pitävät tulevan hallituksen linjaa kylmänä, eriarvoistavana ja epäoikeudenmukaisena. Nyt on aika koota uudistava vastavoima tälle menolle. On aika tehdä jotain.

Tee jotain – liity Demarinuoriin.

Liittymislomake: http://rekisteri.demarinuoret.fi/forms/newmember.php

Antti Mäki
Liittohallituksen 4. varajäsen