Lokakuun alussa Demokraatti uutisoi otsikolla: ”Suomalaisten kiinnostus työntekijöiden oikeuksiin on kasvanut huimasti”. Kyseisessä kirjoituksessa kerrottiin, kuinka suomalainen on nykyään hyvin kiinnostunut siitä, miten ostamansa tuotteet tai palvelut on tuotettu – onko työntekijöiden oikeuksia arvostettu ja saako tuotteen tekijät elämiseen riittävän palkan.

Vaikka tuokin on erittäin tärkeä ja hyvä asia, suomalaisen kannattaa olla myös erittäin kiinnostunut kotimaisen työn ja työntekijän kohtelusta! Epävarmat työsuhteet ovat jatkuvassa kasvussa ja oikeistopuolueet yrittävät koko ajan vain purkaa työnantajiin kohdistuvaa “painetta” alentamalla työntekijöiden oikeuksia ja heikentämällä työntekijöiden asemaa työelämässä.

Esimerkiksi kaupan alalla on erittäin yleistä tehdä nollatuntisopimuksia (luvattu minimityöaika viikossa 0 tuntia) ja kasvava trendi teollisuuden puolella on käyttää vuokratyöntekijöitä. Miten suunnittelet tulevaisuuttasi, jos et tiedä saatko ensikuussa senkään vertaa palkkaa, että saisit maksettua vuokran tai asuntolainan kuukausierän? Tai jos saat vain pätkittäisiä työsopimuksia, niin sekö turvaa eläkkeesi, kun joskus sellaiselle mahdollisesti pääset?

Työsuhteiden pätkiminen, vuokratyön käyttö tai nollatuntisopimukset ovat yrittäjälle suotuisia, kun työtilaukset seilaavat talouden suhdanteiden aalloilla mutta ne myös nöyryyttävät työntekijää, joka koittaa selvitä elämässä ja saada edes hieman juustoa siihen leipänsä päälle.

Yrittäjäriski kuuluu yrittäjälle, ei työntekijälle.

Metalliliitto käynnisti lokakuun lopussa yhteiskunnallisen järjestämiskampanjan, Operaatio Vakiduunin. Kampanjan tavoitteina ovat nollatuntisopimusten kieltäminen ja vuokratyöhön minimiviikkotuntimäärän saamisen. Tämä kuulostaa varmastikin vähintään reilulta jokaisen mielestä, eikö? On erittäin tärkeää turvata jokaiselle kohtuulliset työehdot tässä jatkuvasti eriarvoistuvassa maailmassa. Me kampanjan tukijat olemme sitä mieltä, että jokainen työntekijä on ansainnut mahdollisuuden oman tulevaisuutensa suunnittelemiseen.

Kampanja ei ole vain Metalliliiton ja sen jäsenten etujen ajamista varten, vaan kampanja on koko yhteiskuntaamme koskettava operaatio. Operaatio Vakiduuni tuo kansalaiset yhteen tarjotakseen heille mahdollisuuden parantaa omia ja perheidensä työ- ja elinoloja yhteiskunnassa. Yhdessä toimimalla kansalaiset saavat mahdollisuuden nostaakseen äänensä kuuluville ja vaikuttaakseen heitä koskevaan päätöksentekoon!

Vakiduunin puolesta tehdään kansalaisaloite, johon allekirjoituksia aloitetaan keräämään tammikuussa 2015. Nyt keräämme tukijailmoituksia, jonka allekirjoittamalla tukija saa tietoa kampanjasta ja sen tapahtumista. Tukijailmoituksen täyttäjä myös sitoutuu allekirjoittamaan kansalaisaloitteen tammikuussa. Muuten tukija itse päättää omasta osallistumistasostaan.

Tuetko sinä Operaatio Vakiduuni -kampanjaa?

Lisätietoja saat Operaatio Vakiduunin nettisivuilta tai vaikka allekirjoittaneelta.


Antti Mäki