Den senaste tiden har flera vårdfrågor cirkulerat i media – Coronan och det stundande välfärdsområdesvalet – och vi matas dagligen med information om bägge två, vart om vartannat. I skuggan av de två största händelserna i finsk, och global, hälsovårdshistoria, är det lätt hänt att vi ser över de övriga aspekterna i vår dagliga vård. Högkostnadsskyddet är ett sådant. 

Vi lever i ett av världens rikaste, och säkraste länder. Vi vet att en plötslig olycka inte kommer att försätta oss i personlig konkurs, och vi vet att prislappen på de flesta av våra mediciner blir avsevärt billigare, enbart genom att vifta med vårt FPA-kort. 

Det är inte helt ovanligt att vi jämför oss med situationen i USA, eller andra länder med bristningar i det sociala skyddsnätet, och därefter ger oss själva en klapp på axeln. Något som vi också ska göra. Vi kan alla skatta oss lyckliga över att bo i ett land, där du som oförsäkrad patient, inte landar på en hundra tusen euros räkning för ett ormbett. Men bara för att andra länder har det sämre, betyder det inte att vi ska sluta syna oss själva. 

Gränsen för när en person uppnått avgiftstaket (eller högkostnadsskydd som det heter i Sverige) för vård i Finland är 683 euro. Vi behöver bara gå så långt som till vårt grannland i väst för att se en märkbart lägre summa. För en person i Skåne är nämligen samma summa 1150 kr, alltså bara lite mer än 110 euro. En skillnad på över 570 euro.

För många kanske detta inte alls är en märkbar summa pengar, men för andra kan det göra skillnad över hur vi får ekonomin att gå ihop. 570 euro kan för vissa vara en hyra, för andra ett års bilförsäkring och för den tredje summan som krävs för att ens barn ska få välja den hobby man annars inte hade haft råd med. 

December är en månad som många tyvärr förknippar med en kämpig ekonomi. Energipriserna är i regel alltid högre, julklappar ska inhandlas för många, och andra behöver betala för att kunna resa till sina nära och kära. En sänkning av högkostnadsskyddet hade för många inneburit en oerhörd ekonomisk lättnad. 

Det är dags att även Finland ser över de avgifter en privatperson ska förväntas betala för ett år av vård. Vi måste fortsätta vara ett land där din hälsa och ditt välmående inte riskerar öka på klyftorna mellan invånarna. Det är dags för en sänkning. 

Rebecka Lönnqvist, Finlands Svenska Unga Socialdemokrater

Läs mer om avgiftstaket och högkostnadsskyddet här:

Avgiftstak för hälso- och sjukvården – Social- och hälsovårdsministeriet (stm.fi)

Högkostnadsskydd för öppenvård – 1177 Vårdguiden