Kesäkuussa vietettiin kansainvälistä Pride-kuukautta, jolloin lähes kaikki yritykset, järjestöt ja muut organisaatiot värjäävät logonsa sateenkaaren väreillä, mutta nyt heinäkuussa kaikki tuo on siivottu pois. Ja siksi nyt heinäkuussakin on äärettömän tärkeää puhua sateenkaarioikeuksista, queer-ihmisistä ja Priden alkuperästä, eli protestista. Osallistuimme kesäkuun viimeisellä viikolla YES:in eli Euroopan demarinuorten kanssa EuroPrideille Kreikan Thessalonikissa – ja matka oli todellinen muistutus Priden protestitaustasta, ihmisoikeusliikkeestä ja myös sateenkarenväristen valojen pilkahduksista Euroopassa!

Kun ajatellaan eurooppalaisia sateenkaarioikeuksia, niin julkinen keskustelu keskittyy lähinnä rikkaisiin länsimaihin, kuten Suomeen tai vaihtoehtoisesti nostetaan esiin Puolan ja Unkarin kaltaiset sateenkaariasioissa takapakkia ottaneet maat. Eurooppa on kuitenkin paljon enemmän kuin Pohjoismaat tai Unkari – ja siksi olikin todella kiintoisaa kuulla Thessalonikissa erityisesti Balkanin sateenkaaritilanteesta. Alkuvuodesta saimme lukea uutisista, kuinka Kreikasta tuli ensimmäinen ortodoksienemmistöinen maa, joka hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain. Vähemmälle huomiolle on jäänyt kuitenkin se, että muslimienemmistöinen Kosovo suunnittelee saman askeleen ottamista! YES:in aktiivit ovat jopa käyneet aiheesta keskustelua Kosovon pääministerin kanssa – hänen mukaansa tasa-arvoinen avioliittolaki tulee saada maaliin konservatiivien painostuksesta huolimatta. Haluammekin uskoa, että Kreikan ja Kosovon esimerkkien myötä koko Balkanin alue ottaa askelia kohti tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia ihmisoikeuksia yksi laki ja asennemuutos kerrallaan.

Sateenkaarevat valonpilkahdukset eivät olisi ikinä Balkanillakaan tapahtuneet ilman Priden juuria, eli protestia! Vaikka esimerkiksi Helsinki Pride muistuttaa nykypäivänä ennen kaikkea sateenkaarevaa kansanjuhlaa ja ilakointia, niin emme saa unohtaa sitä, miten nykyiset oikeutemme on saatu toteen. Ei meillä Suomessakaan olisi tasa-arvoista avioliittolakia tai uudistettua (vaikkakin silti puutteellista) translakia ilman rohkeaa kansalaisyhteiskuntaa, mielenosoituksia ja protestia. Onkin siis tärkeää, että iloisen kansanjuhlan keskellä ja erityisesti Pride-kuukauden jälkeenkin muistamme taistella oikeuksien sekä paremman maailman puolesta. Otetaan  siis rohkeasti kantaa osallistumalla mielenilmauksiin ja protesteihin. Ja cis-heterot, olkaa rohkeasti sateenkaariväen liittolaisia niin kotimaassa, Balkanilla kuin kaikkialla maailmassa!

Eeva Närhi & Jasmin Tuomi
EuroPride 2024 -tapahtumaan osallistuneet Demarinuorten aktiivit