Islamistinen ääriliike Taleban on vallannut eilen Afganistanin pääkaupungin Kabulin. Ääriliike pitää vallassaan nyt koko maata, joka on ajautunut lyhyessä ajassa täyteen kaaokseen. Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto vaatii kansainväliseltä yhteisöltä välitöntä reagointia hädässä olevien ihmisten auttamiseksi.  

Tilanne Afganistanissa särkee sydämen. Kyse on lukemattomista ihmisistä, perheistä ja heidän oikeudestaan elää. Euroopan unionin ja jokaisen sen jäsenvaltion on kannettava vastuunsa ja osoitettava solidaarisuutta auttamalla hädänalaisimpia. EU:n on ennen kaikkea löydettävä nyt yhteisiä ratkaisuja siihen, miten kriisistä kärsivien siviilien tilannetta voitaisiin helpottaa ja samalla myös suureen pakolaismäärään on valmistauduttava pikaisesti. On aivan selvää, että edellisen pakolaiskriisin virheitä ei ole varaa toistaa, Perholehto painottaa. 

EU:n on luotava yhteiset pelisäännöt tasaisemmasta vastuunjaosta ja kiintiöpakolaisten määrää on nostettava. Pidemmällä aikavälillä turvapaikkajärjestelmää on kehitettävä siten, että turvapaikkaprosessi voitaisiin mahdollisuuksien mukaan käynnistää jo lähtömaissa monitoimikeskuksissa, jotka toimivat UNHCR:n alaisina, Perholehto vaatii.  

Pakolaispolitiikan tiivistäminen, yhteiset toimintatavat EU:n sisällä sekä yhteistyö muun maailman kanssa ovat tärkeä alku, mutta afganistanilaisten hätä ei vielä sillä ratkea. Pakolaiskriisiin puututaan aina parhaiten vakauttamalla lähtömaiden turvallisuustilannetta ja turvaamalla kehitysyhteistyömäärärahojen riittävyys. 

Erityisesti perussuomalaiset ovat vaatineet, että pakolaisuutta on hoidettava lähtömaassa. Samaan aikaan he haluaisivat kuitenkin ajaa läpi mittavia kehitysyhteistyömäärärahojen leikkauksia, joilla nimenomaan vaikeutetaan näissä lähtömaissa tapahtuvaa ongelmien hoitamista, Perholehto muistuttaa.

Demarinuoret kantaa erityistä huolta Talebanin vahvistumisesta, kun suuri määrä aseita on päätynyt ääriliikkeen haltuun Afganistanissa. Tilanne on äärimmäisen vaarallinen maan siviileille, jotka ovat Talebanin vainon kohteita. 

Kun sota ja terrori eivät ole läsnä omassa arjessa, on niiltä helppo sulkea silmänsä. Kehitysyhteistyön leikkaukset tai rajojen sulkeminen pakolaisilta eivät ole kestävä ratkaisu talouden haasteisiin. Maailman haavoittuvaisimpien ihmisten unohtaminen on itsekästä globaalin vastuun hylkäämistä, Perholehto linjaa.

Lisätiedot:

Pinja Perholehto
Demarinuorten puheenjohtaja
p. 040 059 6521
pinja.perholehto@demarinuoret.fi