Demarinuoret vaatii Iso-Britannian EU-eron aiheuttaman EU:n rahoitusvajeen paikkaamista maataloustukien karsimisella ja jäsenmaksujen korotuksilla. EU-komissio antaa toukokuussa esityksensä vuosien 2021-2027 budjettiraameiksi. Brexit tulee jättämään EU:n noin 160 miljardin euron budjettiin yli 10 miljardin euron vajeen.
“Brexitin myötä EU:n rahoitukseen jää iso lovi. Tätä vajetta ei voi paikata koskematta maataloustukiin ja nostamatta jäsenvaltioiden jäsenmaksuja. Maatalouteen lapetaan EU-budjetista noin 40 % prosenttia. Jos emme ole valmiita tinkimään maataloustuista ja korottamaan jäsenmaksuja, iskee Brexit todennäköisesti tutkimus- ja innovaatiotoimintaan, Erasmus+-ohjelmaan, nuoriin ja turvallisuuteen. Sitä en voi hyväksyä, eikä toivottavasti Sipilän hallituskaan”, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi toteaa.
EU:a on kehitettävä ja uudistettava jatkossakin. Seuraavina isoina hankkeina EU:ssa tulee olemaan puolustusyhteistyön kehittäminen, rajavalvonnan tehostaminen, kyberturvallisuus sekä maahanmuuton parempi hallinta. Pääministeri Sipilä on myös ehdottanut Erasmus+-ohjelman laajentamista Afrikkaan. Nämä kaikki ovat kannatettavia kehityskohteita, mutta vaativat myös rahaa. EU:sta on ollut Suomelle, Euroopalle ja maailmalle niin paljon hyötyä, että siitä on perusteltua maksaa lisääkin.
“Iso-Britannian lähtö ei saa tarkoittaa sitä, että lyömme hanskat tiskiin kaiken EU:n kehittämisen suhteen. Meidän sukupolvellemme EU on tärkeä yhteisö ja eurooppalaisuus keskeinen osa identiteettiä, mutta keskustelua EU:sta on hallinnut vuodesta 2008 alkanut kriisipuhe. Tuleviin kriiseihin voidaan varautua vain ja ainoastaan panostamalla EU:n tulevaisuuteen. Se ei tapahdu toivomalla parasta, vaan vaatii asioiden laittamista tärkeysjärjestykseen. Koulutus, nuoret ja opiskelijavaihdot ovat asioita, joista ei ole varaa tinkiä euroakaan”, Näkkäläjärvi päättää
Lisätiedot:
Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja
0400765002
mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi