Sosialidemokraattiset Nuoret ry vaatii, että hallitus suuntaa lisäbudjetissaan erityistoimenpiteitä nuorisotyöttömyyden ehkäisemiseen. Viimeisimmän työllisyystilaston mukaan maaliskuussa oli 15-24-vuotiaita työttömiä 75 000 ja nuorten työttömyysaste oli 23,8 prosenttia.

– Nuorten työttömyystilanne on edelleen hälyyttävä. Nyt hallitukselta tarvittaisiin vihdoinkin konkreettisia tekoja sanahelinän sijaan. Esimerkiksi palkkatuetun työn osuus on pudonnut yli 30 prosenttia leikkausten takia, vaikka palkkatuki nimenomaan edistäisi nuorten pääsyä työnsyrjään kiinni. Miksi hallitus ei tartu välittömästi ns. Rinteen mallin ideaan nuorten työllisyystilanteen helpottamiseksi?, kysyy Demarinuorten puheenjohtaja, kansanedustaja Joona Räsänen.

Viime hallituskaudella säädettiin Nuorisotakuu, jonka tavoitteena on tarjota nuorelle työ-, koulutus- tai harjoittelupaikka kolmen kuukauden sisällä työttömyyden alkamisesta. Juha Sipilän hallitusohjelmassa nuorisotakuun kehittäminen yhteisötakuuksi on yksi kärkihankkeista, mutta ilman rahoitusta kauniit puheet jäävät ilman sisältöä. Edellinen hallitus satsasi nuorisotakuuseen 60 miljoonaa euroa ja nyt luvassa on kymmenen miljoonaa euroa kolmen vuoden aikana. Samaan aikaan kunnat säästävät mm. kesätyöpaikkojen ja palkkatuettujen työpaikkojen tarjoamisesta.

– Hallitukselta odotetaan nyt konkreettisia toimenpiteitä. Pitkittynyt työttömyys lisää nuorilla syrjäytymisriskiä ja tulee yhteiskunnalle kalliiksi niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin. Nyt tarvitaan selkeitä panostuksia Nuorisotakuun toteuttamiseen ja työllistämismäärärahojen kohdentamista nuorten työllistämiseen. Jokainen nuorten työllisyyttä tukeva toimenpide maksaa itsensä takaisin, Räsänen päättää.

RAY:n Työttömien nuorten ääni -barometrin mukaan yli puolet 18-29-vuotiaista nuorista on valmiita ottamaan vastaan lähes mitä tahansa työtä ja 85 prosenttia kertoi etsivänsä töitä aktiivisesti. Erityisen huolestuttavaa barometrin tuloksissa on nuorten työttömyysjaksojen pitkittyminen.

Lisätietoja:

Joona Räsänen
Demarinuorten puheenjohtaja, kansanedustaja
+358 505 475590
joona.rasanen@demarinuoret.fi