Demarinuoret ja SONK vaativat, että nuorten menestys vaaleissa näkyy sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän jakaessa valiokuntapaikkoja. SDP:n nuoret ehdokkaat keräsivät vaaleissa yli 53 000 ääntä puolueelle ja varapuheenjohtaja Sanna Marin keräsi koko maassa neljänneksi eniten ääniä sosialidemokraateille. Valiokunnissa kansanedustajat tekevät suurimman osan eduskuntatyöstään osallistuessaan täysistuntojen päätösten valmisteluun.

– Kunnallisvaaleissa 2012 alkanut nuorten esiinmarssi SDP:ssä jatkui eduskuntavaaleissa. Lähes sadan nuoren valtuutettumme joukosta nousi neljä uutta kansanedustajaa, jotka ovat keränneet kokemusta päätöksentekijöinä jo vuosien ajan. Nuorille kansanedustajillemme on nyt annettava vastuuta, sanoo Demarinuorten varapuheenjohtaja Petra Peltonen.

Sanna Marin on toiminut Tampereella ja Joona Räsänen Lohjalla kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, Ilmari Nurminen Sastamalan kaupungin ja Pirkanmaan maakunnan hallituksissa ja Nasima Razmyar Helsingin valtuutettuna. Kaikki ovat tehneet pitkäjänteistä työtä päätöksentekijöinä vuosien ajan ja onnistuivat vakuuttavilla kampanjoilla nousemaan kansanedustajiksi.

Demarinuorten ja SONKin mukaan SDP:n imago ukkoutuneena puolueena on nyt mahdollista muuttaa. Niin suhteellisesti kuin absoluuttisesti SDP:n eduskuntaryhmä nuoreni vaaleissa huomattavasti ja on nyt yksi eduskunnan nuorekkaimmista ryhmistä. Vaalituloksen on näyttävä myös valiokuntapaikkoja jaettaessa.

– Nuoret kansanedustajat on nostettava puolueen eturiviin antamalla heille toiveidensa mukaiset vastuulliset ja näkyvät valiokuntapaikat. Vähintään yksi puolueen valiokuntien puheenjohtajuuksista on annettava nuorelle kansanedustajalle, ehdottaa SONKin puheenjohtaja Hanna Huumonen.

Demarinuoret ja SONK haluavat myös painottaa uusien ja vanhojen edustajien välisen yhteistyön tärkeyttä. Kun jokaisen nuoren kanssa valiokunnassa on ainakin yksi kokeneempi ja mahdollisesti aikaisemmin samassa valiokunnassa työskennellyt edustaja, saadaan työ valiokunnassa paremmin käyntiin.

 

Lisätietoja:

Petra Peltonen
Varapuheenjohtaja
Sosialidemokraattiset nuoret ry

petra.peltonen@demarinuoret.fi
0503713920

 

Hanna Huumonen
Puheenjohtaja
Sosialidemokraattiset Opiskelijat – SONK ry

puheenjohtaja@sonk.fi
0451129299