Demarinuoret kannattaa työterveyslaitoksen suositusta sairasloman omailmoitusajan pidentämisestä yhteen viikkoon. Työterveyslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan tämä olisi kannattavaa sekä työnantajan että työntekijän kannalta. Nykyisin raja on yleensä kolme päivää, jonka jälkeen vaaditaan lääkärintodistusta poissaolosta.

– Omailmoitusajan pidentäminen palvelisi sekä työnantajaa että työntekijää. Työnantaja säästäisi turhissa lääkärikuluissa ja työntekijän ei tarvitsisi juosta vastaanotolla perusflunssan takia. Lisäksi omavastuuajan pidentäminen vähentäisi lyhyiden sairaslomien määrää sekä niiden kestoa, sillä omailmoituksella töihin palataan usein nopeammin kuin lääkärintodistuksella, sanoo Demarinuorten puheenjohtaja, kansanedustaja Joona Räsänen.

Pidempi omailmoitusaika on yleistymään päin, ja siitä saadut kokemukset ovat olleet positiivisia. Myös tutkimustulokset tukevat arkikokemuksia: työterveyslaitoksen mukaan pidempi omailmoitusaika säästää rahaa, aikaa ja vaivaa sekä lisää työyhteisön keskinäistä luottamusta. Myös Demarinuoret aikoo näyttää esimerkkiä ja ottaa käyttöön pidemmän omailmoitusajan.

– Haluamme kannustaa suomalaisia yrityksiä tarttumaan tähän mahdollisuuteen. Luottamus on hyvän työpaikan ja terveen työyhteisön tärkein tekijä. Kun ihmisiin luotetaan, he vastaavat takaisin luottamuksella. Emme näe mitään syytä sille, miksi tätä sekä työnantajan että työntekijän kannalta hyödyllistä asiaa ei kannattaisi edistää. Tämä on myös sitä järkevää normien purkamista, päättää Räsänen.

Lisätietoja:

Joona Räsänen
Demarinuorten puheenjohtaja, kansanedustaja

+358 505 475590
joona.rasanen@demarinuoret.fi