Demarinuoret ehdottaa, että kunnissa tarjotaan maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille nuorille. Maksuttomuus lisää nuorten ehkäisyn käyttöä ja näin vähentää raskaudenkeskeytyksiä sekä seksitautitartuntoja. Kuntien on tarjottava nuorille yhtälailla kondomeja kuin hormonaalista ehkäisyä.

– Esimerkiksi Raumalla maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen nuorille on ollut jo käytössä, ja päätöksellä on saatu merkittäviä tuloksia aikaan aborttien ja sukupuolitautitartuntojen vähentymisenä. Tätä kautta on saatu aikaan myös huomattavia kustannussäästöjä. Inhimillinen puoli on sitäkin tärkeämpi, sillä tuskin kukaan haluaa kokea ei-toivottua raskautta tai sukupuolitautia, huomauttaa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Nuorille ehkäisyn hankkiminen voi olla kohtuuttoman kallista, tai kynnys ehkäisyvälineiden hankintaan korkea. Maksuton ehkäisy olisi kunnilta hieno kädenojennus nuorille. On tärkeää, että sopivien ehkäisyvälineiden lisäksi nuorille tarjotaan myös laadukasta neuvontaa, tukea ja tietoa seksuaaliterveydestä.

– Maksuttomuus ja helppo saatavuus lisäisi myös tasa-arvoa. Vastuu ehkäisystä tulee jakaa tasaisemmin kaikille sukupuolille, nyt sen kantavat useimmiten naiset ja tytöt. Samalla tehdyt panostukset tietoon ja neuvontaan seksuaalisuudesta parantaisi myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten asemaa, toteaa Näkkäläjärvi.

Lisätietoja
Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja
p. 0400765002
m. mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi