Demarinuoret vaatii maksuttoman ehkäisyn tarjoamista kaikille alle 25-vuotiaille nuorille.

Usein ehkäisyn käyttämättä jättämisen syynä on sen liian korkea hinta. Myös vaihteleva saatavuus ja vaikeudet asioida nimettömästi vaikuttavat nuorten ehkäisyvälineiden käyttöön.

– On huolestuttavaa, että taloudellinen eriarvoisuus vaikuttaa nuorten ehkäisyvälineiden hankkimiseen. Maksuttoman ehkäisyn ja tiedon tarjoaminen tasoittaisi eroja nuorten terveydessä ja hyvinvoinnissa. Turvallisen seksin harrastaminen ei voi olla nuoren lompakon paksuudesta eikä asuinpaikasta kiinni, sanoo Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Kokemukset maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta ovat olleet positiivisia. Esimerkiksi Raumalla aborttien määrä ja sukupuolitautien leviäminen ovat vähentyneet merkittävästi ja tämä on tuonut kaupungille arviolta jopa 100 000 euron säästöt.

– Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen on järkevää sekä taloudellisesta että inhimillisestä näkökulmasta. Maksuttoman ehkäisyn tuomat taloudelliset säästöt sekä nuorten terveyden ja hyvinvoinnin parantuminen ovat yksiselitteisiä tuloksia seksuaaliterveyteen panostamisesta. Kunnat, mitä vielä odotatte?, päättää Näkkäläjärvi.

Lisätietoja:

Mikkel Näkkäläjärvi

Demarinuorten puheenjohtaja

0400765002

mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi