Tänään on kansainvälinen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä, joka Suomessa näkyy erityisesti asunnottomien yönä. Joka neljäs asunnoton on alle 25-vuotias, ja yli 60% asunnottomista on pääkaupunkiseudulla. Nuorten asunnottomuus on usein näkymätöntä, sillä suuri osa majoittuu esimerkiksi tuttaviensa tai sukulaistensa luona, kuten kokonaisuudessaan 80% asunnottomista tekee.

“Oma asunto on meistä useimmille itsestäänselvyys. Se mahdollistaa tavallisen arjen, johon kuuluu mahdollisuus nukkua omassa sängyssä, saada kotiin postia, peseytyä ja tehdä ruokaa. Omaan kotiin voi kutsua vieraita ja se mahdollistaa säännöllisen opiskelun sekä työssäkäynnin. Asunnottomalla näitä mahdollisuuksia ei ole”, herättelee Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.  

Nuoruuteen liittyy usein muuttuva elämäntilanne, johon kuuluu myös liikkuvuus koulutus- ja työmarkkinoilla. Nuoren ensimmäinen oma koti onkin todennäköisesti vuokra-asunnossa. Oman kodin löytymistä kuitenkin vaikeuttavat korkeat vuokratakuut ja kohtuuhintaisten asuntojen puute eritoten kaupungeissa. Maksuhäiriömerkinnän saaneet nuoret eivät myöskään aina saa useissa vuokra-asunnoissa välttämätöntä kotivakuutusta, vaikka tulot riittäisivätkin muihin asumiskustannuksiin.

“Itsenäistymiseen ja oman elämän sekä arjen rakentamiseen tarvitaan koti. Siksi nuorisotakuuseen on panostettava ja se on laajennettava kattamaan myös asuntotakuu, jossa hyödynnetään monipuolisesti erilaisia toimintamalleja. Asuntotakuun tulee myös mahdollistaa vuokratakuu ja kotivakuutus vaikeissa tilanteissa oleville nuorille. Jos seuraavasta yösijasta ei ole tietoa, voi olla mahdotonta ottaa vastaan syrjäytymistä ehkäisevää opiskelu- tai työpaikkaa. Ihmisarvoon kuuluu oikeus asuntoon – oma koti pitää nuoret mukana” päättää Näkkäläjärvi.  

Lisätiedot:
Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja
040 076 5002
mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi