Tuhannet naiset ympäri Puolan protestoivat valtionhallintoa vastaan, sillä maan perustuslakituomioistuin on linjannut yhä tiukemmasta aborttioikeudesta. Tuomioistuimen mukaan Puolan aborttilainsäädäntö, jossa raskaudenkeskeytyksen saisi tehdä sikiön epämuodostuneisuuden vuoksi, ei ole enää perustuslain mukainen. Demarinuoret tukee Helsingissä tänään 28.10. järjestettävää tukimielenilmausta ja osoittaa solidaarisuutta puolalaisille naisille.

Puolan perustuslakituomioistuimen toiminta on vahvasti maan Laki ja oikeus -valtapuolueen (Prawo i Sprawiedliwość) kontrollissa. EU on jo aiemmin kritisoinut kovaäänisesti Puolaa oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta, kun PiS pyrki vaihtamaan omat ehdokkaansa tuomioistuimeen sekä sääti lakeja, jotka vaikeuttavat tuomioistuimen itsenäistä toimimista. 

“Puolassa naisista on tullut objekteja, joita säädellään yhä kiristyvin lakikirjauksin. Kuvat kaduilla protestoivista ihmisistä täyttävät sosiaalisen median, mutta heidän ei pidä huutaa yksin. Tukimielenosoituksia on järjestetty jo esimerkiksi Brysselissä, Oslossa ja nyt tänään Helsingissä. Myös Demarinuoret osoittaa tukensa puolalaisia naisia kohtaan ja jatkaa tärkeiden perusoikeuksien puolesta puhumista”, linjaa Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto.

Äärimmilleen viety aborttilaki rajaa räikeästi naisten perusoikeuksia, sillä jopa kriittisimmissäkin tapauksissa naisen oikeus valita raskauden keskeyttämisen ja jatkamisen välillä kielletään. Riski vaarallisiin, laittomiin abortteihin kasvaa yhä suuremmaksi. Nyt tehdyn linjauksen myötä oikeus raskaudenkeskeytykseen on enää vain äärimmäisissä tapauksissa: jos raskaus on saanut alkunsa insestistä tai raiskauksesta, tai raskaus on hengenvaarallinen äidille. 

“Puolalaisessa aborttioikeudessa sana oikeus pelaa enää vain nimellistä roolia: laki rajoittaa tästedes naisen mahdollisuutta raskauden keskeytykseen vaikka sikiöllä olisi havaittava epämuodostuma. Tämä rajaa ennennäkemättömällä tavalla puolalaisten naisten perusoikeuksia ja siksi koko eurooppalaisen yhteisön on käytettävä ääntä, joka sillä on puolustaakseen demokratiaa ja ihmisoikeuksia”, päättää Demarinuorten kansainvälisten asioiden työryhmän puheenjohtaja Ida-Susanna Pöllänen.

Lisätiedot:

Pinja Perholehto
Demarinuorten puheenjohtaja
p. 0400 596 521
pinja.perholehto@demarinuoret.fi

Ida-Susanna Pöllänen
Demarinuorten kansainvälisten asioiden työryhmän toinen puheenjohtaja
p. 050 437 2366
ida.s.pollanen@gmail.com