Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan perustuslakivaliokunta on päättänyt hyväksyä kiistellyn rajalain eduskunnan käsiteltäväksi. Demarinuoret tunnistaa SDP:n kriittisen aseman poikkeuslain hyväksynnässä ja vaatii emopuoluetta palauttamaan rajalain valtioneuvostoon valmisteltavaksi. On puolueen arvojen vastaista hakea lyhytjänteistä gallup-nostetta tukemalla lakiesitystä, joka on kaikkien asiantuntijalausuntojen perusteella kansainvälisten ihmisoikeussopimusten sekä EU-oikeuden vastainen, ja siten myös Suomen perustuslain vastainen.

— SDP on vuosikausia soimannut oikeistoa moneen kertaan laittomaksi todetuista ‘rajat kiinni’ -avauksista, mutta löytääkin nyt itsensä flirttailijan paikalta. Pidän huolestuttavana sitä, että olemme valmiita romuttamaan kansainväliset velvoitteemme sillä sekunnilla, kun niiden puolustaminen vaatii meiltä jotain. Tällä tavalla kaikki kauheudet on maailmassa mahdollistettu, Demarinuorten puheenjohtaja Kangaskolkka linjaa.

Demarinuorten mielestä puolue tuntuu sormet ristissä odottelevan, että rajalaki muuttuisi sisällöltään eduskuntakäsittelyssä kuin taikaiskusta kansainväliset sopimukset täyttäväksi. Vaikka kaikki lainvalmistelun taustatiedot eivät ole turvallisuussyistä julkisia, perustuslakivaliokunnan kuulemien oikeusoppineiden yksimielisyyttä on vaikeaa sivuuttaa. Asiantuntijat ovat julkisuudessa vedonneet siihen, ettei lain perustavanlaatuisten ongelmien korjaaminen ole enää eduskuntakäsittelyssä mahdollista.

SDP on rajalain hyväksymisessä todennäköisesti vaa’ankieliasemassa. Nyt jos koskaan SDP:n on osoitettava arvojohtajuutta. Jos vastaavanlaista lainsäädäntöä halutaan edistää, Suomen pitäisi vaikuttaa kansainvälisten sopimusten sisältöön EU-tasolla eikä tähdätä niistä joustamiseen kotimaassa.

— SDP perusti koko eurovaalikampanjansa oikeusvaltion, ihmisoikeuksien ja sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen puolustamiselle. Puoluejohdon tulisi pahoissa paikoissa muistaa, että samat säännöt koskevat myös meitä. Pystymme parempaan, Kangaskolkka päättää.

 

Lisätietoja: 

Emilia Kangaskolkka
Demarinuorten puheenjohtaja
emilia.kangaskolkka@demarinuoret.fi
0451149034