Sosialidemokraattiset nuoret ehdottaa pääministeri Juha Sipilän hallitukselle, että koulutuksen laatuun suunnitellut suuret leikkaukset siirretään maataloustukiin. Suomen maksamat kansalliset maataloustuet ovat yhteensä 2,7 miljardia euroa, kun lasketaan viljelijätuet, maatalousyrittäjien eläkkeet ja lomituspalveluiden korvaukset. Esimerkiksi työttömille myönnetyt avustukset ovat tänä vuonna 2,8 miljardia euroa. Työttömiä on Suomessa 280 000 ja maatiloja noin 59 000.

– Hallituspuolueiden ennen vaaleja antamat koulutuslupaukset muuttuivat hallitusneuvotteluissa maatalouslupauksiksi. Samalla, kun hallitus on säästämässä rakenteellisten uudistusten lisäksi jopa yli 500 miljoonaa euroa koulutuksesta, maataloustuet säästyvät leikkauksilta. Onko hallituksen mielestä maan tulevaisuus siis koulutettujen ihmisten sijaan maataloudessa?, pohtii Demarinuorten puheenjohtaja, kansanedustaja Joona Räsänen.

Maataloustuet muodostavat Helsingin Sanomien (26.5.) mukaan 143 prosenttia maatilojen tuloksesta. Tuki jaettuna 76 000 maataloudessa työskentelevälle on yli 34 000 euroa vuodessa. Muissa Pohjoismaissa kansallisista maataloustuista on pitkälti luovuttu, mutta niissä kotimainen ruoka on Suomea halvempaa. Suomessa maatilat ovat pienempiä ja tehottomampia.

– Suomen menestys tulee tulevaisuudessakin perustumaan väestön korkeaan koulutus- ja osaamistasoon. Koulutusta voidaan uudistaa, mutta uudistamista ei voida tehdä vain leikkauksien aikaansaamiseksi. Ministeri Grahn-Laasonen on viimeksi vappupuheessaan vaatinut, ettei koulutuksesta voida enää säästää, me odotamme, että hän on edelleen sanojensa takana. Muuten luottamus perusporvarihallitukseen romuttuu jo sen alkutaipaleella, lopettaa Räsänen.

Demarinuoret ja SONK osallistuvat tänään koulutusleikkausten vastaiseen mielenosoitukseen Helsingissä. Lisätietoja mielenosoituksesta täällä.

Lisätiedot:

Joona Räsänen
Demarinuorten puheenjohtaja, kansanedustaja

050 5475590
joona.rasanen@demarinuoret.fi