Hallituksen sote-uudistus on vaikeuksissa perustuslakivaliokunnan esitettyä siihen liittyen monia huolia. Tästä huolimatta ensimmäiset maakuntavaalit on määrä järjestää presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä 28. päivä tammikuuta 2018. Sote- ja maakuntauudistuksen projektinjohtajana toimineen Tuomas Pöystin mukaan laki on valmis aikaisintaan marraskuussa, mikäli soten valinnanvapaus tarvitsee uuden lausuntokierroksen. Euroopan neuvoston suositusten mukaan vaaleja koskevien lakien pitäisi olla voimassa vuosi ennen vaaleja.

“Maakunta- ja sote-uudistuksen lainsäädäntö on levällään ja hallitus on toistuvasti lykännyt lain voimaan astumisen takarajaa. On aivan mahdoton ajatus, että emme voi olla vielä varmoja onko meillä edes lakia kolmea kuukautta ennen vaaleja tai että mistä maakuntien on tarkoitus päättää. Ei demokratialla voi leikkiä tällä tavalla, hallituksen on pakko siirtää vaaleja!”, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi jyrähtää.

Suomen väestö ikääntyy ja palvelujen tarve kasvaa. Suomi tarvitsee kunnollisen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen. Se on kuitenkin valmisteltava huolella, jotta terveyseroja saadaan kavennettua eivätkä kustannukset kasva liian suuriksi.

“Toivon todella, että tasa-arvoa lisäävä ja kustannuksia hillitsevä sote-uudistus saadaan tehtyä. Nyt näyttää pahasti siltä, että hallitus on unohtanut uudistuksen alkuperäiset tavoitteet. Maakuntahallinnon rakentaminen tai sote-bisneksen edistäminen eivät saa olla ihmisten yhdenvertaisuutta ja hyvinvointivaltiota tärkeämpiä. Hallituksen on aika ottaa aikalisä ja lykätä vaaleja. Ei ole oikeudenmukaista laittaa nyt kiireessä tehtyjä mahdollisia virheitä nuorten sekä tulevien sukupolvien korjattavaksi ja maksettavaksi”, Näkkäläjärvi päättää.

Lisätietoja:

Mikkel Näkkäläjärvi, Demarinuorten puheenjohtaja
+358400765002

mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi