Demarinuoret vetoaa hallitusneuvotteluja käyviin puolueisiin. Suomen on aktiivisesti oltava mukana ratkaisemassa pakolaiskriisiä Välimerellä ja rakentamassa vastuullisempaa unionin yhteistä pakolaispolitiikkaa. Maan tulevan hallituksen on hyväksyttävä Euroopan komission esitys tilapäisistä maakohtaisista pakolaiskiintiöistä ja vastustettava unionin sotilastoimia Välimerellä.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitteli viime viikolla komission toimet Välimeren pakolaiskriisiin reagoimiseksi. Jo yli 1800 ihmistä on kuollut alkuvuoden aikana ja kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n mukaan jopa 30 000 ihmistä saattaa hukkua Välimereen matkalla Eurooppaan.

– On hyvä, että Euroopan komissio vihdoin reagoi, vaikkakin reaktiota saatiin odottaa aivan liian pitkään. Valitettavasti pelastusoperaation mitoitus on edelleen vasta samaa tasoa, kuin Italian yksin pyörittämä Mare Nostrum -operaatio, joka päättyi viime vuonna. Yhden Saksalaisen liikepankin pelastamiseen käytetyillä rahoilla operaatiota pyöritettäisiin pitkälti yli sata vuotta, lausuu Demarinuorten varapuheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Euroopan komissio esittää toukokuun lopussa hätätoimenpiteenään maakohtaiset pakolaiskiintiöt Välimereltä saapuvien pakolaisten sijoittamiseksi tasaisemmin Euroopan unionin alueelle. Näin taataan tasapuolisempi vastuunjako jäsenmaiden kesken ja tehokkaampi turvapaikkamenettely.

Euroopan maiden, Suomi mukaan lukien, on näytettävä vastuullisuutensa ja komission ehdotus pakolaiskiintiöistä on otettava käyttöön. Emme voi katsoa sivusta ja jättää muutaman eteläisen jäsenmaan varaan kymmenien tuhansien ihmisten kohtaloa. Samalla on lisättävä humanitaarista työtä kriisialueilla ja mahdollistettava turvapaikanhakumenettelyn käynnistäminen jo lähtömaassa.

– Siirtolaisia ei voida torjua sotatoimilla, vaan ihmisten pakko jättää kotinsa on poistettava. Tarvitaan vaikuttavaa kehitysyhteistyötä ja humanitääristä apua kriisialueilla. EU:n on yhdessä IOM:n ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kanssa käynnistettävä lähtömaihin monitoimikeskuksia, jotka auttavat pakolaisia turvapaikkaprosessin käynnistämisessä jo lähtömaassa. Turvapaikkaan oikeutetuille on mahdollistettava turvallisia reittejä Eurooppaan, päättää Näkkäläjärvi.

Lisätiedot:

Mikkel Näkkäläjärvi
varapuheenjohtaja

0400 765 002
mikkel.näkkäläjärvi@gmail.com