Demarinuoret käy monimutkaisen verojärjestelmän ja verotukien kimppuun esittämällä yli neljän miljardin euron uudistusohjelmaa, jossa karsitaan verotukia ja -vähennyksiä. Suomen verojärjestelmässä näitä on yli 180 kappaletta. Vuonna 2018 ne maksavat noin 26,8 miljardia euroa, josta 17,5 miljardia euroa kohdistuu valtion verotuloihin. Monimutkainen, byrokraattinen ja kilpailua vääristävä verojärjestelmä heikentää hyvinvointivaltion rahoitusta vakavalla tavalla.

“Suomen verojärjestelmän voittajia ovat ne, jotka osaavat optimoida parhaiten. Yli 180 verotuen ja -vähennyksen järjestelmä on monien kompromissien, lobbaamisen sekä poliittisten lehmänkauppojen summa ja se on uudistettava kiireesti. Aggressiivisen verosuunnittelun mahdollistaminen on mielivaltainen tuki suuryrityksille”, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi puuskahtaa.

Sipilän hallituksen ohjelmassa lukee: “Verotuksen perusperiaate on laaja veropohja, matalat verokannat. Suomi toimii aktiivisesti kansainvälisen veronkierron estämiseksi.” Silti hallitus on tehnyt verotukseen vain uusia reikiä ja lisännyt verovähennyksiä, kuten yrittäjävähennyksen ja metsälahjavähennyksen. Suomessa on aloitettava vihdoin verotukien järjestelmällinen arviointi. On kuitenkin selvää, että osa verotuista ja -vähennyksistä on myös perusteltuja.

“On poliitikoilta uskomatonta laiskuutta käyttää uusia verovähennyksiä politiikan välineenä. Ilman suuria piilotukia voisimme alentaa työn verotusta tuntuvasti, panostaa sosiaaliturvauudistukseen ja lisätä määrärahoja koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatiotukiin”, Näkkäläjärvi toteaa.

“Moni on peräänkuuluttanut sitä, että kaikkien on osallistuttava yhteisiin talkoisiin. Myös metsänomistajien, sijoittajien, apteekkarien ja turveteollisuuden on kyettävä tinkimään saavutetuista eduistaan, jotta väestön ikääntyessä hyvinvointivaltion rahoitus saadaan turvattua. Nyt kun taloudessa menee paremmin, on korkea aika tehdä uudistuksia. Katto kannattaa korjata hyvän sään aikana”, Näkkäläjärvi päättää.

Lisätiedot:
Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja
+358400765002
mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi

Ohessa Demarinuorten 17 konkreettista keinoa verotuksen uudistamiseksi. Lista ei ole täysin tyhjentävä, vaan muitakin karsittavia verotukia löytyy varmasti. Toivomme, että esityksemme toimii keskustelunavauksena laajemmallekin verotukien uudistamiselle.

Katso vastauksia useimmin kysytettyihin kysymyksiin verotuksen uudistamisesta täältä.