Vuoden 2016 alusta astuu voimaan uusi isyyslaki, joka mahdollistaa sen, että isät voivat tunnustaa isyytensä jo ennen lapsen syntymää, vaikka pari ei olisi naimisissa. Isyyslain lisäksi Suomessa tulee saattaa voimaan äitiyslaki. Äitiyslaki antaisi niille naispareille, jotka yhteisestä suostumuksesta hankkivat lapsen hedelmöityshoitojen avulla, tasa-arvoisen mahdollisuuden tunnustaa lapsen vanhemmuus jo neuvolakäyntien aikana.

“Oikeusministeriö on valmistellut esityksen äitiyslaiksi jo viime hallituskaudella, mutta sitä ei koskaan annettu eduskunnan käsittelyyn. Tasa-arvon edistäminen ei saa olla siitä kiinni, ettei hallitus esitä jo valmiita lakiesityksiä. Siksi Demarinuoret kannattaakin kansalaisaloitetta, jolla oikeusministeriön valmistelemaa lakiesitystä viedään eteenpäin”, toteaa Demarinuorten varapuheenjohtaja Petra Peltonen.

Äitiyslain mukaista tunnustamismenettelyä voitaisiin käyttää ainoastaan silloin, kun lapselle ei voida vahvistaa isää. Näissä tilanteissa siittiöiden luovuttaja on kieltänyt mahdollisuuden isyyden vahvistamiseen. Nykytilanteessa yhdessä lapsen hankkiva naispari joutuu käymään läpi pitkän perheen sisäisen adoptioprosessin lapsen syntymän jälkeen. Ennen kuin perheen sisäinen adoptio astuu voimaan, lapsen oikeudellinen asema esimerkiksi perinnön osalta on epäselvä.

“Sen lisäksi, että äitiyslaki saattaisi naisparit tasa-arvoisempaan asemaan eri sukupuolta olevien parien kanssa, on myös lapsen etu, että hänellä on kaksi vanhempaa myös lain silmissä heti syntymästä lähtien. Äitiyslaki poistaisi turhaa byrokratiaa, jota yhdessä lapsen hankkivat naisparit joutuvat käymään läpi. Adoptioprosessit vievät myös kovasti ylityöllistettyjen käräjäoikeuksien resursseja. Nykyhallitus voisikin toteuttaa normienpurkuintoaan myös tässä asiassa”, toteaa Demarinuorten varapuheenjohtaja Petra Peltonen.

Äitiyslaki-kansalaisaloitteeseen voi tutustua osoitteessa aitiyslaki.fi ja sen voi allekirjoittaa kansalaisaloite.fi -palvelussa.

Lisätietoja:

Petra Peltonen
Varapuheenjohtaja
Demarinuoret
050 371 3920
petra.peltonen@demarinuoret.fi