On järjenvastaista heittää joka vuosi 400-500 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin. Ylijäämäruoan määrän vähentämiseen kaivataan kunnianhimoa, sillä ilmastonmuutoksen torjunta vaatii konkreettisia tekoja. Maa- ja metsätalousvaliokunta on mietinnössään ottanut kantaa hävikkiruuan vähentämiseen, mutta kansanedustaja Ilmari Nurmisen aloite asiasta tuntuu hautautuneen valiokuntaan.

“Miksi itse aloitetta ei ole käsitelty? Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari ja Keskusta voisivat lopettaa aloitteen päällä istumisten, koska sillä on jo kansanedustajien enemmistön tuki. On korkea aika lopettaa syömäkelpoisen ruoan haaskaaminen. Valiokunnassa tunnistetaan kyllä ongelmakohdat ja tiedetään mitä tulisi tehdä, mutta pelkät toiveet vapaaehtoisista toimista eivät tässä nyt riitä. EU:n kiertotalouspaketissakin on linjattu, että ruokahävikki tulisi puolittaa 2030 mennessä”, sanoo Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Mietinnössä kiinnitetään aiheellisesti huomiota siihen, että ruokahävikkiä koskevat linjaukset ovat ruokapoliittisen selonteon keskeisimpiä kohtia. Ruokaketjun eri osissa tarvitaan selkeää kansallisen tason koordinaatiota. Sen vuoksi on asetettava kunnianhimoisia tavoitteita ylijäämäruuan hyödyntämiseksi aina alkutuotannosta ravintoloihin ja kauppoihin.

“Syömäkelpoista ruokaa on järjetöntä heittää roskiin, kun sitä voisi jakaa ilmaiseksi tai myydä kohtuuhintaan. Hyvä esimerkki tästä on tuusulalainen Hyökkälän koulu, jossa ylijäänyttä kouluruokaa myydään 1,5 euron hintaan. Tämä hyödyttää niitä joilla on taloudellisesti tiukkaa, vähentää ylijäämäruokaa ja tarjoaa lisäksi ruokailijoille päivän sosiaalisen hetken. Ylijäämäruoka ei vähene toivomalla parasta vaan tarvitsemme tämän kaltaisia tekoja sekä kunnon lainsäädäntöä”, linjaa Näkkäläjärvi.

Lisätietoja:
Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja
0400765002
mikkel.nakkalajarvi(a)demarinuoret.fi