Demarinuoret kantaa huolta siitä, etteivät kaikki tunnista reilun työelämän roolia nuorten elämässä ja ettei kaikkien nuorten äänen anneta kuulua yhteiskunnallisessa keskustelussa.

SDP jätti yhdessä vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa välikysymyksen hallituksen nuoriin kohdistamista heikennyksistä. Yhteiskunnallisessa keskustelussa on korostunut esimerkiksi opiskelijoiden toimeentuloon liittyvät kysymykset, mutta kaikki toimijat ei näytä tunnistavan työelämäkysymysten roolia nuorten elämässä.

– Keskustelu siitä, etteivät työmarkkinoille tai ansioturvaan kohdennetut heikennykset osuisi nuoriin paljastaa sen, että yhteiskunnallista ääntä käyttävät vain rajatun toimintaympäristön tunnistavat, monesti etuoikeutetussa asemassa olevat ihmiset. Yhä useampi nuori työskentelee opintojen aikana tai odottaessaan opintoihin pääsyä, minkä lisäksi isolle osalle nuorista työn tekeminen on päätoimista jo toisen asteen jälkeen, muistuttaa Demarinuorten puheenjohtaja Emilia Kangaskolkka. 

Nuoret on suurin määräaikaisia työsuhteita solmiva ryhmä. Hallituksen esitys sallia jopa vuoden kestävä määräaikaisuus ilman erityistä perustetta, ajaa nuoret käytännössä vuoden koeaikoihin ja pätkätyöputkeen. Samaan aikaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan saaminen vaatii aiemman kuuden kuukauden sijaan kokonaisen vuoden töissä. 

– Sopimiselle ja yleissitoville työehtosopimuksille perustuva yhteiskunta luo turvaa etenkin nuorille. Meidän tulee puhua myös työn ehdoista, työelämätaidoista ja nuorten hyvinvoinnista työelämässä, jatkaa Kangaskolkka. 

Heikennykset työmarkkinoille ja ansioturvaan eivät edistä sopimisen kulttuuria tai nuorten luottamusta tulevaisuuteen. On syytä kysyä, miksi hallitus maksaa politiikkansa nuorten tulevaisuuden kustannuksella. 

 

Lisätietoja

Emilia Kangaskolkka 

puheenjohtaja

Sosialidemokraattiset Nuoret ry