Eduskunta keskusteli tänään kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistoa vaativasta kansalaisaloitteesta. Aloitteessa esitetään kaikkien kansanedustajien siirtämistä sopeutumisrahan piiriin. Sopeutumisrahaa maksetaan kansanedustajille enintään kolme vuotta, kun taas sopeutumiseläkettä saa vanhuuseläkkeelle siirtymiseen asti.

“Kannatan kansalaisaloitetta. Sopeutumiseläkejärjestelmä on menneisyyden jäänne, josta on jo korkea aika luopua. Kun työttömille on ajettu läpi kurittava aktiivimalli, tuntuu kohtuuttoman suuret ja pitkään maksettavat sopeutumiseläkkeet irvokkaalta. Jos työttömien on sopeuduttava elämään niukoilla työttömyyskorvauksilla, on kansanedustajien etuuksiakin syytä tarkastella kriittisesti. Toivottavasti eduskunnalla on viisautta tarttua kansalaisaloitteeseen”, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi toivoo.

Kansanedustajien sopeutumisjärjestelmien on kannustettava ex-kansanedustajia työllistymään, mikä edellyttää maksettavan edun pituuden rajaamista. Muutoksia on tehtävä myös siihen, että jatkossa saadut pääomatulot vähentäisivät etuuksia. Jonkinlainen järjestelmä on kuitenkin syytä olla, mitä myös kansalaisaloitteessa esitetään.

“On täysin perusteltua punnita kansanedustajien etuuksien tasoa ja kestoa, mutta sellaiseen kilpahuutoon ei pidä lähteä, jossa kisaillaan siitä, että kuka heikentää kansanedustajien etuja eniten. On demokraattisen yhteiskunnan etu, että kansanedustajan tehtävä säilyy kiinnostavana ja siihen pyrkii osaavia ihmisiä. Kansalaisaloitteessa on mielestäni hyvin tasapainoinen avaus”, Näkkäläjärvi kiittelee.

Lisätiedot:
Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja
0400765002
mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi