Demarinuorten varapuheenjohtaja Petra Peltonen ihmettelee Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenyrityksilleen lähettämää vetoomuskirjettä. 16 000 yritykselle lähetetyssä kirjeessä ehdotetaan, että yhteiskuntasopimuksen toteutuessa yritysjohtajat voisivat osallistua sopeutustalkoisiin esimerkiksi vuotuisen lahjoituksen tai henkilökohtaisen palkanalennuksen keinoin.

– EK:n vetoomus on sympaattinen ele, mutta meillä on jo tapa, jolla kaikki saadaan osallistumaan talkoisiin omalla osuudellaan. Se tapa on verotus. Miksi yritysjohtajat saisivat osallistua vain vapaaehtoisuuden ja hyväntekeväisyyden keinoin, jos muilta otetaan väkisin?, kysyy Demarinuorten varapuheenjohtaja Petra Peltonen.

Lahjoittaminen hyvän asian puolesta on hieno ele, mutta se ei voi korvata verotusta keinona huolehtia yhteiskunnan peruspalveluiden rahoituksesta. Lahjoitusvaroin rahoitettua yhteiskuntaa kohti siirtyminen olisi huolestuttavaa, sillä lahjoituksilla jaetaan yhteiskunnan varat tehottomasti ja epäoikeudenmukaisesti. Yleinen palkkojen alentaminen johtaa taas verokertymän pienentymiseen. Taantumassa toteutetut palkanalennukset vähentävät taloudessa kiertävän rahan määrää ja syventävät osaltaan taantumaa.

EK:n kirjeen sijaan Demarinuoret toivoo, että hallitus kuuntelisi arkkipiispa Kari Mäkistä. Mäkinen lausui viime viikolla, että hän on valmis osallistumaan Suomen talouden korjaamiseen leikkaamalla palkkaansa verotuksen kautta. Arkkipiispa myös muistutti, ettei oikeudenmukaista yhteiskuntaa voi rakentaa hyväntekeväisyyden varaan.

– Verotus on kaikkein oikeudenmukaisin ja tehokkain keino osallistaa ihmisiä yhteiskunnan rahoitukseen. Sen sijaan ihmisten jakaminen lahjoittajiin ja veronmaksajiin on kuin tekisi jakoa voittajiin ja häviäjiin. Jos yritysjohtajat haluavat progressiivisen verotuksen lisäksi kantaa kortensa kekoon, palkanalennusta parempi keino on lisätä omaa kulutusta, Peltonen summaa.

Lisätietoja:

Petra Peltonen
Varapuheenjohtaja
Sosialidemokraattiset nuoret ry

petra.peltonen@demarinuoret.fi
0503713920