Perussuomalaiset julkaisi tänään 26.9. uuden “suomalaisuusohjelmansa”. Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto kantaa huolta puolueen avoimen vihamielisestä suhtautumisesta Suomen ruotsinkielistä väestöä kohtaan. Demarinuoret tuomitsee ohjelman julkistamisen yhteydessä esitetyn viestinnän, jonka mukaan Suomen kaksikielisyys “häiritsee suomenkielisten minäkuvaa” ja “vähättelee suomen merkitystä” yhteisenä kielenä.

‒  Perussuomalaisten viestintä tuoreesta ohjelmasta on retorisesti suurin rimanalitus hetkeen. Sivistyneeseen yhteiskuntaan ei kuulu poliittisten olkiukkojen rakentaminen ihmisten perusoikeuksien kustannuksella. Ruotsinkielisten pilkkaaminen ja heidän peruspalveluiden romuttamiseen tähtäävät puheet ovat surullista kuultavaa, huokaa Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto.

‒ Perussuomalaiset väittää puolustavansa Suomea ja suomalaisuutta. Tosiasiassa he polkevat sanoillaan yli 200 000 ruotsinkielisen suomalaisen oikeuksia ja olemassaoloa. Poliittisia avauksia saa tehdä, mutta heikoksi on mennyt retoriikka, jatkaa Perholehto.

“Suomalaisuusohjelma” pitää sisällään myös osin virheellistä tietoa. Ohjelma antaa ymmärtää, että nimenomaisesti ruotsin kielen opiskelu yksipuolistaisi suomalaisten kielivarantoa ja estäisi muiden kielten opiskelua lukiossa.

‒ Ruotsin kielen syyttäminen siitä, että yhä harvempi nuori kirjoittaa kieliä, ei yllätä, mutta johtaa harhaan. On yleisesti tunnettu tieto, että lukiolaisten kielivalintoihin vaikuttaa ennen muuta paine satsata reaaliaineisiin kielten sijaan. Siitä ei ruotsin kieli ole vastuussa, vaan epäonnistunut koulutuspolitiikka. Ratkaisuna laajan kielitaidon vahvistamiseen ei ole yhden kielen poistaminen, vaan muiden mahdollisuuksien vahvistaminen, päättää Perholehto.