Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto kantaa huolta ihmisten toimeentulosta hallituksen koronaministerityöryhmän käsitellessä mahdollisia uusia rajoitustoimia. Pääministeripuolue SDP on pitänyt kiitettävästi ääntä työntekijöiden puolesta hyvinvointialueita perustettaessa. Perholehto toivoo, että sama tarmo näkyisi myös pandemian hoidossa.

Pandemia on aiheuttanut valtavan yhteiskunnallisen tarpeen tukea sekä yrittäjiä että palkansaajia. Tämä tilanne ei ole valitettavasti muuttunut monen alan suhteen miksikään. On siksi aivan kriittistä, että väliaikaiset työttömyysturvan muutokset, kuten työssäoloehdon lyhentäminen ja omavastuupäivien poistaminen, saatetaan takaisin voimaan pikimmiten. Mahdolliset lisärajoitukset teroittavat tätä tarvetta entisestään, vaatii Perholehto. 

Koronapandemia on luonut valtavasti epävarmuutta yhteiskuntaan. Perholehto huomauttaa, että esimerkiksi ravintola-aloilla lomautuksia joudutaan antamaan niin ripeällä tahdilla, ettei ihmisillä ole aikaa valmistautua muuttuviin tilanteisiin.

– Epävarmuus vaikuttaa palkansaajiin, mutta yrittäjiäkään ei pidä unohtaa. Tilanne on erityisen hankala pk-yrityksissä, joilla ei ole takanaan suuria omaisuuksia. Myös yrittäjät ansaitsevat väliaikaisen oikeuden työmarkkinatukeen. Tämä on paitsi inhimillisesti oikein, myös edellytys sille, että innokkaita yrittäjiä löytyy vielä pandemiankin jälkeen, Perholehto muistuttaa.