Demarinuoret haluaa parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla ja tuoda aitoa tasa-arvoa suomalaiseen perhepolitiikkaan. Demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen esittää vanhempainvapaan jakamiseen konkreettisia toimia hyvän tahdon ja tunnepohjaisen inttämisen sijaan.
– Olen kyllästynyt kuulemaan, että lastenhoidon järjestäminen on vain perheen sisäinen asia. Se ei pidä paikkansa! Peräti 96 prosenttia kotihoidontuen käyttäjistä on naisia. Jo tämä kertoo, ettei järjestelmä toimi. Käytäntö on osoittanut, etteivät miehet joko halua ottaa hoivataakkaa vastuulleen tai naiset eivät tahdo luovuttaa sitä puolisoilleen. Eikö olisi aika kysyä, mikä on aidosti sekä kummankin vanhemman että lapsen etu?, puheenjohtaja Räsänen kysyy.
Räsänen pitää naisten työmarkkina-aseman parantamista koko yhteiskuntaa koskettavana kysymyksenä.
– Tutkimusten mukaan lähes puolelta kotihoidontukea nostaneista äideistä puuttuu työpaikka, johon palata. Kuka voi väittää, ettei tämä ole vakava loukkaus naisten ja miesten välistä tasa-arvoa kohtaan? On korkea aika sanoa ääneen, miten syvään ansaan kotihoidontuella elävä nainen voi pudota, puheenjohtaja Räsänen ärähtää.
Demarinuoret ehdottaa lastenhoivan jakamiseen tasa-arvoista ja kestävää mallia. Niin sanotussa Räsäsen mallissa vanhempainpäiväraha jaettaisiin 6+6+6 –mallin mukaisesti niin, että perheen isä käyttää ensimmäisen kuuden kuukauden pätkän.
– Lapselle ja isälle on annettava aikaa kiinteän suhteen luomiseen. Puolen vuoden kotonaolo vahvistaa isän roolia vanhempana ja tekee perheen arjen pyörittämisestä tuttua. Vastaavasti naisten työmarkkina-aseman kannalta on ehdottoman tärkeää, että kosketus työelämään säilyy eikä naisten työuriin tule useamman vuoden yhtäjaksoista täyskatkosta. Naisten töihin paluu on tasa-arvoteko, johon meidän kaikkien on sitouduttava, puheenjohtaja Räsänen linjaa.