Juha Sipilän porvarihallitus leikkaa koulutuksesta yli 600 miljoonaa euroa. Näin hallitus kaataa leijonan osan julkisen talouden tasapainottamisesta nuorten niskaan. Muutenkin on käsittämätöntä, että pieni- ja keskituloisilta viedään väkisin, mutta hyvätuloisia vain pyydetään osallistumaan talkoisiin. Tämä osallistuminen voitaisiin hoitaa verotuksen kautta.

Jos hallitus ei tässä asiassa usko meitä sosialidemokraatteja, niin kuuntelisi edes arkkipiispaa.

Hallitusohjelman tavoitteet osaamisen ja koulutuksen osalta ovat täysin ristiriidassa koulutukseen kohdistettavien säästöjen kanssa. On vaikea kuvitella, että suomalaisten osaamis- ja koulutustasoa voidaan nostaa ja että Suomi olisi koulutuksen, osaamisen ja modernin oppimisen kärkimaa, kun samanaikaisesti hallitus leikkaa koulutuksesta 625 miljoonaa.

Näistä toimenpiteistä on sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus kaukana. Eikö koulutus ole jo tässä maassa kantanut kortensa kekoon julkisen talouden tasapainottamiseksi? Tämän 625 miljoonaa olisi voinut leikata vaikkapa maataloustuesta.

Koulutuksen rakenteita tulee uudistaa, mutta niitä ei uudisteta leikkaukset edellä. On myös hyvä epäillä hallituspuolueiden kykyjä näihin rakenteellisiin uudistuksiin, kun ne vastustivat niitä viime vaalikaudella.

Viime aikoina on puhuttu paljon politiikan uskottavuudesta. Yleensä uskottavuutta mitataan sillä, miten hyvin puheet vastaavat tekoja. Varsinkin nyt on politiikan uskottavuuden nimissä syytä tarkastella, miten hallituspuolueiden puheet ja lupaukset ennen vaaleja näkyvät uudessa hallitusohjelmassa.

Ennen vaaleja jokainen hallituspuolue lupasi kovaan ääneen, että koulutuksesta ei enää leikata. Pääministeri Sipilä ja valtionvarainministeri Stubb henkilökohtaisesti lupasivat olla leikkaamatta koulutuksesta, vieläpä kuvien kera. Opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasonen totesi vielä vappuna, että tehdään arvovalinta eikä leikata koulutuksesta. Myös Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kansanedustajista moni lupasi olla leikkaamatta koulutuksesta.

Missä nämä lupaukset näkyvät? Nämä lupaukset on niin härskisti petetty, että tälläistä takinkääntöä ei suomalaisessa politiikassa ole nähty aikoihin.  Nyt olisi rehtiä hallituspuolueiden edustajien ja varsinkin pääministerin pyytää julkisesti anteeksi näitä petettyjä lupauksia julkisesti. Muuten toimintanne näyttää vain härskiltä äänten kalastelulta.

Tällä hallitusohjelmalla Suomi ei nouse koulutuksen ja oppimisen kärkimaaksi. Suomen nuoriso ja tulevaisuus ansaitsee parempaa, kuin tämän tulevaisuuttamme kurjistavan hallituksen.

Joona Räsänen
Demarinuorten puheenjohtaja
kansanedustaja