Mielipidekirjoitus julkaistu Keski-Uusimaa -lehdessä 28. helmikuuta 2016

Suomeen on vuodenvaihteessa perustettu katupartioita useille paikkakunnille. Myös Järvenpäähän on nyt perustettu katupartio, jonka tarkoituksena on partioida kaduilla turvaamassa järvenpääläisiä.

Vaikka Järvenpään katupartio vaikuttaa maltilliselta, kytkeytyy se ilmiönä osaksi laajempaa valtakunnallista liikehdintää. Liikehdintä on saanut alkunsa niin sanotusta pakolaiskriisistä, jonka seurauksena turvapaikanhakijoiden määrä Suomeen on kasvanut runsaasti.

Järvenpään katupartio irtisanoutuu rasismista, mutta se ei voi retoriikan keinoin paeta niitä juuria, joita ilmiö sen takana edustaa. Ilmiössä on kyse siitä, että vapaaehtoiset ottavat omiin käsiinsä järjestysvallan, joka kuuluu poliisille ja muille viranomaisille.

Ilmiö on Suomessa huolestuttava. Vaikka katupartioiden tarkoitus on hälventää pelon ilmapiiriä, vaikuttavat ne tosiasiallisesti aivan päinvastaisella tavalla. Ottamalla ohjat omiin käsiinsä katupartiot heikentävät suomalaista yhteiskuntarauhaa tavalla, joka on maamme lähihistorialle vieras.

Me järvenpääläisinä luotamme siihen, että kaupungissamme turvallisuutta ja järjestystä ylläpitää parhaiten poliisi. Meidän Järvenpäässämme turvallisuutta ei lisätä oman käden oikeudella vaan turvallisuudesta vastaa poliisi.

Järvenpäässä ei ole tarvetta Streetpatrol Järvenpään kaltaisille ryhmittymille. Ymmärrämme pelontunteen, jonka turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä on voinut joissakin suomalaisissa aiheuttaa, mutta vastaus pelkoon eivät ole vapaaehtoiset katupartiot.

Vaadimme, että Järvenpään kaupunki sekä sen johto irtisanoutuvat katupartioiden toiminnasta, kuten Joensuun kaupunki on jo tehnyt. Järvenpäässä on voitava luottaa vastuu katujen turvallisuudesta sille taholle, jolle se kuuluu – Suomen poliisille.

Mielipidekirjoituksen allekirjoittavat yhdessä

Eemeli Peltonen
kaupunginvaltuutettu (sd.)

Ari Alapartanen
Järvenpään Vasemmiston puheenjohtaja

Sonja Huttunen
MPhil

Oula Hyrske
kaupunginvaltuutettu (vas.)

Ossi Keva
fil. yo.

Jenni Komonen
yrittäjä