Kolumni on ilmestynyt Keski-Uusimaa -lehdessä 24. tammikuuta 2016

Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi päättyi Järvenpäässä komeasti vuodenvaihteessa järjestettyyn ilotulitukseen. Juhlavuosi onnistui paitsi Järvenpäässä myös muualla Suomessa ansiokkaasti. Ei ollut mikään yllätys, että Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus nosti Sibelius-juhlavuoden kokonaisuudessaan yhdeksi vuoden 2015 sykähdyttävimmistä kulttuurihetkistä.

Jokainen juhlavuoden tekijä ansaitsee lämpimän kiitoksen. Erityisesti meillä Järvenpäässä voidaan olla ylpeitä siitä työstä, jota tehtiin monipuolisen kulttuuritarjonnan mahdollistamiseksi kaikenikäisille kuntalaisille. Tehty työ on saanut runsaasti myönteistä palautetta myös kuntarajojen ulkopuolelta.

Merkittävien juhlavuosien vietto vaatii aina suuria ponnistuksia. Siksi on aivan paikallaan, ettei vuonna 2016 vietetä Sibelius-juhlavuoteen verrattavaa koko kansaa yhtä laajasti koskettavaa juhlavuotta. Levähdystauko on paikallaan, sillä vain vuoden päässä häämöttää Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi. Silloin tekijöitä taas tarvitaan.

Vuonna 2017 vietettävä itsenäisyyden juhlavuosi on kiistatta lähihistorian merkittävin juhlavuosi. Se tarjoaa mahdollisuuden pohtia paitsi maamme historiaa myös tulevaisuutta. Valtakunnalliset valmistelut juhlavuoden toteuttamiseksi ovatkin jo hyvässä vauhdissa.

Myös Järvenpäässä itsenäisyyden juhlavuoteen valmistautuminen on käynnistynyt. Juhlavuoden ohjelmaa rakennetaan parhaillaan kunnan kotisivuilla auki olevan kyselyn kautta, jossa jokainen kuntalainen, yritys tai järjestö voi käydä jättämässä oman ehdotuksensa hankkeesta tai tapahtumasta juhlavuodelle. Yhteistyötä on viritelty laajamittaisesti myös Tuusulan kanssa. Suomalaiseen tapaan valmisteluja johtaa paikallisista toimijoista koottu työryhmä.

Juuri nyt on oikea hetki ottaa juhlavuosi puheeksi oman seuran tai yhdistyksen kokouksessa ja pohtia, mitä juhlavuoden aikana haluttaisiin ryhtyä yhdessä tekemään. Kannustan kaikkia aktivoitumaan ja lähettämään tapahtumaidean eteenpäin. Villejäkin ja vielä keskeneräisiä ideoita otetaan ilolla vastaan!

Eemeli Peltonen

kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja Järvenpään Suomi 100 –työryhmän puheenjohtaja