Demarinuorten ja SONKin kesäleirillä on tänään keskusteltu Itämeren turvallisuudesta. Kotimeremme tilanteesta saapui kertomaan kokenut ex-ulkoministerimme, kansanedustaja Erkki Tuomioja.

 Tuomiojan luentoa hallitsi odotetusti Ukrainan kriisin heijastuminen Itämerelle, mutta Tuomioja huomautti, ettei Venäjän ja lännen välien kiristyminen ole suinkaan lähialueemme suurin uhka. Maailmanpoliittisen mittelön varjoon jää se todellinen vaara – ilmastonmuutos.

– Suurin uhka kohdistuu itse Itämereen, jonka tila on edelleenkin huonossa hapessa, kirjaimellisesti sanottuna, Tuomioja muistuttaa tilaisuuden jälkeen Lipulle antamassaan haastattelussa.

Venäjän ja ekologian lisäksi tilaisuudessa keskusteltiin runsaasti myös muun muassa Turkin tilanteesta ja Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Tuomioja arvioi, että Donald Trumpin voiton seuraukset ovat ennalta arvaamattomat.

Suomen Tuomioja kokee pääosin onnistuneen turvallisuuspolitiikassaan, mutta hän kritisoi Lipulle nykyistä hallitusta siitä, että se on keskittynyt vain kriiseihin varautumiseen sivuuttaen niiden ennaltaehkäisyn ja purkamisen kokonaan.

– Se toinen puoli, millä lailla voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi näiden jännitteiden lisääntymiseen ja millä lailla voidaan toimia niiden purkamisessa, sillä ei ole minkäänlaista tai hyvin vähän painoarvoa hallitusohjelmassa ja hallituksen teoissa, Tuomioja paheksuu ja nostaa esimerkkinä kehitysapuun tehdyt leikkaukset.

 Lipun lukijoille Tuomioja lähettää rohkaisevia terveisiä vihapuheen kitkemiseen liittyen – tarvitsemme vihapuheeseen nollatoleranssin.

– Minusta demarinuoret ovat hyvin kiitettävästi toimineet rasismia ja vihapuhetta vastaan. Vihapuheista on aina vain lyhyt matka vihatekoihin, emmekä me halua sellaisia Suomeen.

Lippu-lehden toimitus