Yhdenvertaisuus, tasa-arvo. Ei hullumpia arvoja, eihän? Ei kai, mutta silti kyseisten arvojen puolestapuhujat tuomitaan laajalti. Jos sanoo kannattavansa tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, mielletään se usein ihan hyväksi asiaksi. Jos taas kerrot olevasi feministi, saat lähes poikkeuksetta kukkahatun päähän ja sinut mielletään takakireäksi miesten vihaajaksi.

Feminismi on alun perin ollut vahvasti naisasialiike. Myöhemmin feminismi on painottunut sortavien rakenteiden murtamiseen ja yhdenvertaisuuden lisäämiseen eri sukupuolten välillä. Feministit eivät ole miesten vihaajia, he haluavat vain taistella sen eteen, että riippumatta sukupuolesta, ihmisellä olisi mahdollista toteuttaa itseään parhaaksi katsomallaan ja osaamistaan vastaavalla tavalla. Ja arvon feminismin vihaajat, kyllä me puolustamme myös miesten oikeuksia. Kuitenkin yhteiskunnassamme on edelleen paljon enemmän naisia sortavia rakenteita, jonka seurauksena ulostuloja naisten aseman parantamiseksi tulee enemmän. Feminismi haluaa myös antaa jokaiselle mahdollisuuden olla sitä, mitä haluaa. Toissa viikolla Perussuomalaiset Nuoret aloittivat tyttö-poika -sukupuolikampanjan, jonka tavoitteena on heidän mukaansa antaa jokaiselle mahdollisuus olla sitä mitä on. Todellisuudessa he kuitenkin haluavat lokeroida tytöt ja pojat omiin ahtaisiin muotteihin.

Feministinä ajattelen, ettei Perussuomalaiset Nuoret voi määritellä sitä, mitä kukin kokee olevansa. He ovat myös kieltäneet sen tosiasian, että on olemassa ihmisiä, jotka eivät koe olevansa kumpaakaan edellä mainituista sukupuolista. Perussuomalaisten Nuorten kampanja sortaa ihmisen oikeutta määritellä itse itsensä.

En pelkää feministileimaa, mutta koen ahdistavaksi sen, että ihmiset halutaan leimata jonkinlaiseksi ja usein vielä hyvinkin negatiivisessa hengessä. Sama leimaamisen kulttuuri varjostaa muidenkin arvojen edustajia. Mitä jos ensi kerralla leimaamisen sijasta, yrittäisit kohdata ihmisen ihmisenä? Sananvapauteen ja ihmisoikeuksiin kuuluu vapaus puolustaa arvoja, jotka kokee itselleen tärkeiksi. Arvoista ja mielipiteistä huolimatta jokainen on ansainnut ihmisarvonsa.

Roosa Rinne
Uudenmaan Demarinuorten varapuheenjohtaja