Päivähoitomaksuihin on tulossa tämän vuoden syksyllä roimia korotuksia. Korotukset kohdistuvat parempituloisiin, jotta päivähoidosta ei muodostuisi vielä nykyistäkin suurenpaa kannustinloukkua äideille jäädä kotiin hoitamaan lapsiaan. Korotukset eivät juuri muutakaan pienituloisten perheiden tilannetta, vaan maksumiehiksi joutuvat vähänkin parempituloiset perheet.

Keskituloinen suomalainen pariskunta on tähän asti kuulunut yhteiskuntamme pärjääjiin. Kun kaksi ihmistä käy töissä ja tulot ovat vakaat, järjestelmämme on toistaiseksi mahdollistanut työn ja perheen yhteensovittamisen. Nykyisen hallituksen toimet ajavat meitä kuitenkin systemaattisesti kohti kotiäitiyhteiskuntaa. Kun päivähoitomaksuja korotetaan ja epätasa-arvoinen kotihoidontuki säilytetään, muodostuu keskituloisten perheiden äideille kohtuuttoman suuri kannustinloukku olla menemättä takaisin töihin siinä vaiheessa, kun pieniä lapsia on perheessä useampi kuin yksi.

Keskituloisen pikkulapsiperheen vanhemmat ovat usein pitkälle kouluttautuneita ja samasta syystä vasta työuransa alkupäässä silloin, kun perhettä perustetaan. Samaan aikaan nuorten naisten työllistäminen nähdään jo valmiiksi riskisijoituksena ja vakituiseen työhön kiinni pääseminen on vaikeaa. Päivähoidon keskeisin hyöty on ollut molempien vanhempien työssäkäynnin mahdollistaminen. Nyt päivähoidon kallistuminen ohjaa perheet kotihoidontuelle. On vaikea uskoa, että uusien kannustinloukkujen luominen korkeasti koulutetuille naisille olisi jotenkin kannattavaa. Paitsi tietysti silloin, jos tarkoituksena on ajaa naiset takaisin kotiin.

 

Petra Peltonen

Demarinuorten 1. varapuheenjohtaja