Turkki on valmistelemassa laajaa hyökkäyssotaa ja miehitystä koillisen Syyrian kurdienemmistöisille alueille. Turkin tavoitteissa on hävittää aluetta hallitsevat Syyrian demokraattisten voimien (SDF) joukot ja miehittää alue samoin kun Turkki ja sen tukemat islamistiryhmät ovat miehittäneet Syyrian luoteista Afrinin aluetta keväästä 2018. Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt vaativat Suomelta nopeita toimia hyökkäyksen vastustamiseksi. 

“On järkyttävää, kuinka maailma on hylännyt terrorijärjestön kalifaatin kukistaneet pohjoisen Syyrian kansat. SDF:n joukot ovat menettäneet yli kymmenen tuhatta taistelijaa sodassa ISIS:iä vastaan.”, Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen sanoo. 

“Mikäli Turkin ja sen liittolaisten annetaan edetä muualle pohjoiseen Syyriaan, tuloksena on alueen eri väestönryhmiin kohdistettuja verisiä etnisiä puhdistuksia sekä terroriryhmä ISIS:in elpyminen.”, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi varoittaa. 

USA ilmoitti Suomen aikaa varhain maanantaina, että se vetää pois tukensa SDF:n hallitsemilta alueilta pohjoisessa Syyriassa ja odottaa Turkin ottavan vastuun ISIS:in vangituista terroristeista. Seurauksena odotetaan olevan Turkin ja sen liittolaisten nopea eteneminen alueelle. SDF:n hallitsemilla alueilla on yhteensä 12 000 vangittua terroristia sekä näiden 70 000 perheenjäsentä. 

“Suomessakin paljon uutisoidut ISIS-vankileirit ovat nyt vaarassa, kun ISIS- ja Al-Quaida-taustaiset Turkin liittolaisjoukot saavat vastuun niiden ylläpitämisestä. Odotettavissa on terroriryhmän uusi nousu maailmanlaajuisena uhkana.”, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan täydentää. 

Turkin olisi mahdotonta toimia ilman Euroopan poliittista tukea ja asevientiä. Siksi järjestöt edellyttävät, että Suomen on EU-puheenjohtajamaana ryhdyttävä välittömästi päättäväisiin ja konkreettisiin toimiin Turkin hyökkäyssodan estämiseksi. 

“Syyrian sota on aikamme hirveimpiä konflikteja, mitä Turkin yksinvaltaisen hallituksen toimet nyt lietsovat yhä pitkäkestoisemmaksi sekä arvaamattomammaksi. Sekä Suomen että kansainvälisen yhteisön on sitouduttava vastustamaan Turkin suunnittelemia etnisiä puhdistuksia sekä brutaalia miehitystä.”, Sameli Sivonen, toinen Vihreiden nuorten puheenjohtajista linjaa. 

Yhteystiedot: 

Sameli Sivonen ja Amanda Pasanen
Vihreiden nuorten tasa-arvoiset puheenjohtajat
+358 50 4066 855 & +358 40 9611 330
puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi 

Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja
+358 40 0765 002
mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi 

Hanna-Marilla Zidan
Vasemmistonuorten puheenjohtaja
+358 40 8261 604
hanna@vasemmistonuoret.fi