Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat suosituksissaan esittäneet, että kuntien tulisi tarjota nuorille maksutonta ehkäisyä mutta toistaiseksi vain harva kunta noudattaa suositusta. Tulevaisuudessa jokaisen kunnan tulisi tarjota alle 25-vuotiaille nuorille mahdollisuus maksuttomaan ehkäisyyn, sillä kokeilut ovat osoittaneet sen olevan kaikin tavoin kannattavaa.

Monille nuorille ehkäisyn käyttämättä jättäminen on aidosti kustannuskysymys. Useat kunnat tarjoavat nuorille naisille ensimmäiset kolme kuukautta hormonaalista ehkäisyä veloituksetta, mutta sen jälkeen lääkkeisiin menee jopa 400 euroa vuodessa. Ehkäisy on kallista eikä useilla vähävaraisilla opiskelijoilla ja pienituloisten perheiden nuorilla ole yksinkertaisesti varaa käyttää ehkäisyä. Tämä on erittäin huolestuttavaa, sillä suojaamaton yhdyntä aiheuttaa paitsi ei-toivottuja raskauksia myös seksitautien leviämistä.

Yhteiskuntamme ilmapiiri, jossa nuorten seksistä ei uskalleta kunnolla edes puhua, estää nuorten seksuaaliterveyden edistämistä. Tilanteet, joissa nuorille ei suostuta myymään kondomeja tuntuvat olevan surullista arkipäivää. Seksi on tabu, ja jos emme uskalla puhua asiasta, jota tapahtuu joka tapauksessa, emme edistä kenenkään terveyttä. Viimeisen vuoden aikana valtakunnallisesti esillä olleen Maksuton ehkäisy -kampanjan seurauksena asia on noussut jonkin verran esille mutta vieläkään seksuaaliterveydestä ja seksistä ei puhuta tarpeeksi politiikassa, kouluissa eikä ylipäätään arkielämän keskusteluissa.

Raumalla tehty kokeilu osoitti, että ilmaisten E-pillereiden ja kondomien tarjoamisesta ei koidu kunnille lisäkuluja, sillä aborttien vähenemisen myötä syntyneet säästöt olivat huomattavasti suuremmat kuin ehkäisyvälineiden tarjoamisesta aiheutuneet kustannukset. Vaikka ilmaisen ehkäisyn myötä terveydenhoitokuluihin syntyvät säästöt ovatkin yksi asian hyvistä puolista, tärkeintä on kuitenkin se, että nuoret pysyvät terveinä eivätkä joudu läpikäymään aborttia tai saa seksitauteja.

Sara Holappa
Demarinuorten liittohallituksen jäsen