Valmistujaisviikonloppu on ihan kulman takana. Monet nuoret päättävät peruskoulunsa, valmistuvat ammattiin tai saavat valkolakin päähänsä ylioppilastutkinnon suorittamisesta, suuret onnittelut kaikille!

Monella nuorella onkin varmasti jo mielen päällä ajatus, että mitä seuraavaksi? Pääsykokeisiin on luettu ja ne ovat osalla jo takana tai vielä edessäpäin. Haaveet tulevaisuuden ammatista ja töistä ovat toisilla kirkkaat, toisilla taas vielä mietinnässä.

Olen itse suorittanut peruskoulun jälkeen ammattilukion. Valmistuin keväällä 2011 lähihoitajaksi ja ylioppilaaksi kirjoitin keväällä 2012. Tällöin suunnitelmissani oli lähteä joko yliopistoon opiskelemaan luokanopettajaksi tai ammattikorkeakouluun toimintaterapeutiksi. No, ovet eivät avautuneet yliopistoon eivätkä ammattikorkeakouluun. Pettymys oli suuri. Tunne siitä, etten kelpaa mihinkään ja olen surkea kalvasi mieltä pitkään. Onnekseni koitui se, että olin vuotta aiemmin valmistunut ammattiin alalle, jolla oli töitä. Olin jo opiskeluaikana tehnyt paljon sijaisuuksia ja ollut kesätöissä vanhustyön puolella, joten töihin meneminen oli mukavaa vaihtelua.

Töitä tehdessä unohtui pettymyksen sekä surkeuden tunne. Tunsin itseni jälleen omaksi itsekseni. Aloin myös jälleen pohtimaan tulevaisuuden suunnitelmia ja miettiä, mikä minusta tulee isona.

Lähdin mukaan kuntavaaleihin 2012, joissa yllätyksekseni pääsin läpi ja tästä alkoi ura kuntapolitiikan parissa. Alkuvuodesta 2013 lähdin kokeilemaan siipiäni lastenhoitajan työhön, sillä olen aina pitänyt työskentelystä lasten parissa. Tämän seurauksena hain ammattikorkeakouluun opiskelemaan sosionomiksi, jotta saisin lastentarhanopettajan pätevyyden. Pääsin sisään ja aloitin opinnot aikuispuolella monimuotoisesta alkuvuodesta 2014, sillä halusin myös tehdä töitä opintojeni ohella. Valmistuin sosionomiksi tämän vuoden helmikuussa ja olen tehnyt lastentarhanopettajan töitä melkein yhden toimintakauden.

Suunnitelmani ovat muuttuneet vuosien varrella ja olen saanut tehdä töitä. Peruskoulun jälkeen halusin lääkäriksi, lähihoitajaopintojen aikaan kätilöksi ja ylioppilaskirjoitusten jälkeen luokanopettajaksi tai toimintaterapeutiksi. Nyt olen sosionomi, joka tekee lastentarhanopettajan töitä. Olen ollut neljä vuotta kaupunginvaltuutettuna ja nyt tänä keväänä pääsin jatkokaudelle.  Olen tehnyt töitä melkein koko ajan opiskelujen ohella ja tykännyt siitä. Haluankin sanoa teille kaikille valmistuville – on ihan OK muuttaa mieltään ja halutakin toisin.

Nina Peltonen
Demarinuorten liittohallituksen jäsen