Yksi lempiasioistani on mennä lähimetsään unohtamaan hetkeksi kaikki murheet ja nauttimaan luonnosta vaikkapa vain kymmeneksi minuutiksi. Luonto rauhoittaa sekä innostaa ainutlaatuisella tavalla, johon mikään muu asia ei pysty. Haluan, että myös tulevat sukupolvet pystyvät nauttimaan luonnosta vielä vuosikymmenienkin päästä. Jotta voimme varmistaa tämän, tarvitsemme mullistavia toimia, joilla takaamme luonnon monimuotoisuuden säilymisen.

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ei ole vain sivuseikka, minkä voimme halutessamme ohittaa. Luonto tulee huomioida vielä vahvemmin kuin tällä hetkellä, koska pidämme Suomessa luonnon monimuotoisuutta liian itsestäänselvyytenä. Emme arvosta tarpeeksi sitä, että voimme vain kävellä lähimetsään upean luontomme keskelle unohtamaan huolemme. Näemme kauniit metsämaisemat ainoastaan pysyvänä osana elämää, vaikka näin ei todellisuudessa ole. Luonnon monimuotoisuus on ollut laskussa jo vuosikymmeniä. Vaikka tällä hetkellä emme välttämättä huomaa asiaa arkipäiväisessä elämässämme, ongelma on silti todellinen ja vaikuttaa elämäämme paljon.

Vuonna 2019 julkaistun lajien uhanalaisuusarvioinnin eli Punaisen kirjan mukaan joka yhdeksäs laji Suomessa on uhanalainen. Tästä huolimatta maassamme on ihmisiä sekä puolueita, jotka eivät kannata laajoja toimia luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Jokaisen meistä, etenkin poliittisten toimijoiden, tehtävänä on suojella luontoa sekä luonnon monimuotoisuutta. Luonto ei voi odottaa vuosia, kuukausia tai edes päiviä. Poliittisten päättäjien pitää tehdä toimia heti ja suojella luonnon monimuotoisuutta, jotta myös seuraavat sukupolvet pystyvät nauttimaan kauniista luonnostamme.

Toivon, että seuraava hallitus ottaa luonnon monimuotoisuuden turvaamisen prioriteetiksi, mutta tällä hetkellä tilanne ei valitettavasti näytä kovinkaan lupaavalta. Ilman luontoa meillä ei ole elämää, ilman luontoa meillä ei ole mitään!

Mitro Kutvonen
Liittohallituksen varajäsen