Marinin hallitusohjelmaan kirjatun ilmastoruokaohjelman valmistelu on hautautunut maa- ja metsätalousministeriöön. Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto syyttää ministeri Kurvista ohjelman valmistelun tahallisesta jarruttelusta. Perholehdon mukaan suomalaisille ei tule antaa valheellista kuvaa siitä, että eläinperäisten tuotteiden kulutusta ei tulisi vähentää.

“On käsittämätöntä, kuinka pyhä lehmä maito- ja lihatuotannon tukeminen on Keskustalle. Ilmastoruokaohjelmalle on ilmoitettu jo useampi julkistamisajankohta, mutta valmista ei näytä tulevan koskaan. Näyttää siltä, että ministeri Kurvinen ei halua sanoa tosiasioita reilusti ääneen: ‒ suomalaisten on vähennettävä liha- ja maitotuotteiden käyttöä”, huokaa Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto.

“En ymmärrä, miksi rehellisyys on Keskustalle näin pelottavaa. Ohjelmaluonnoksen muotoilut olivat jo alkuunsa liian maltillisia. Järkevämpää olisi asettaa riittävä ja vastuullinen tavoite lihan vähentämisestä  – esimerkiksi sen kulutuksen puolittaminen vuoteen 2025 mennessä”, jatkaa Perholehto.

Ilmastoruokaohjelman tavoitteena on tukea siirtymää kohti hiilineutraaliutta sekä kehittää suomalaisesta ruokajärjestelmästä kestävä. Demarinuorten mukaan ruokajärjestelmän tulevaisuuden ja ennakoitavuuden kannalta on keskeistö, että ummehtunutta maataloustukijärjestelmää tarkastellaan kriittisesti.

“Maatalouspolitiikkaa tulisi ehdottomasti kehittää siten, että eläinperäisen tuotannon tukia leikataan ja tukipolitiikan tavoitteeksi nostetaan maataloustuotannon uudistaminen aidosti ilmasto- ja ympäristöystävällisempään sekä tehokkaampaan suuntaan. Kasvipohjaiseen tuotantoon panostaminen tarjoaisi valtavasti mahdollisuuksia myös kotimaisille maanviljelijöille ja elintarviketeollisuudelle. Ilmastoruokaohjelman jarruttaminen ei tätä faktaa muuta”, päättää Perholehto.