Monet ihmettelevät ja jopa paheksuvat sitä, että ammattiliitot tukevat taloudellisesti ja muutenkin eri vaaleissa ehdolla olevia henkilöitä tai tiettyjä puolueita. Joillekin se on jopa ammattiliitosta eroamisen syy. Itse ihmettelen miksi.
Toki voihan se tuntua ikävältä, että omat jäsenmaksurahat menevät ”poliitikkojen taskuun”, jos ei ymmärrä miksi tai sitä että tähän tukemiseen käytetään vain murto-osa jäsenmaksutuloista kaiken muun edunvalvonnan ja toiminnan ohella.
Unohdettu on sekin pikkuseikka, että ammattiyhdistysliikkeen yksi keskeisimpiä tehtäviä on parantaa työntekijöiden asemaa. Tähän pyritään vaikuttamalla myös lainsäädäntöön.
Ammattiliitot eivät kuitenkaan lakeja kirjoita, vaan sitä varten meillä on eduskunta, hallitus, virkamiehet jne. Jotta meidän työntekijöiden tai pienituloisten asiat paranisivat, niin toki siellä päättämässäkin pitäisi olla niitä, joille juuri nämä asiat ovat tärkeitä. Jonkun pitää olla eduskunnassa tai hallituksessa ajamassa meidän asioitamme.
Sitten pieni ajatusleikki: Mietipä kuinka monta pienipalkkaisista ammateista valittua kansanedustajaa tiedät? Kuinka monta siivoojaa tai lähihoitajaa löytyy eduskuntatalosta? Kuinka monta yksinhuoltajaa tai kaupantätiä?
Haluaisitko, että omasta ammattiryhmästäsi joku, joka oikeasti tietää arkielämänsä kautta, miten lainsäädäntö vaikuttaa juuri sinun elämääsi, olisi myös päättämässä asioista?
Ammattiliitoilla on ollut tapana tukea omia jäseniään eri vaaleissa. Eikä pelkästään tietyn puolueen puoluekirjan omaavia. Ajatuksena taustalla toki se, että nämä jäsenet todella tietävät, mitkä asiat ovat juuri edustamalleen ryhmälle tärkeitä.
Samoin myös Elinkeinoelämän keskusliitto, isot yritykset, yrittäjien järjestöt jne. tukevat niitä ehdokkaita, joilla on kytköksiä heihin.
Oletuksena myös silloin on, että nämä ehdokkaat läpi päästyään tekevät päätöksiään omiin arvoihinsa ja tavoitteisiin pohjautuen.
Tämän hetken voimasuhteet hallituksessa tai eduskunnassa eivät ole duunareita ajatellen parhaat mahdolliset, mikä on näkynyt myös päätöksenteossa.
Kansan ääni ei kuulemma tule tarpeeksi kuulluksi ja kansanedustajatkin ovat vieraantuneet oikeasta elämästä. Noh, muistattehan siis, että ensi keväänä on taas mahdollisuus tehdä asialle jotain.
Niin, minä muuten maksan ilolla jäsenmaksuni omalle ammattiliitolleni JHL:lle ja toivon todellakin, että pieni osa niistä rahoista menee jonkun sellaisen lähihoitajan kampanjan tukemiseen, jolla on rohkeutta lähteä ehdolle eduskuntaan – ajamaan myös minun asiaani.
Iris Pitkäaho
Kirjoittaja on Turun Demarinuorten hallituksen jäsen sekä aktiivinen SAK-nuori