YK:n yleisjulistus vuonna 2011 loi uuden YK:n teemapäivän, tyttöjen päivän. Nyt joka vuosi meillä on mahdollisuus tuoda entistä paremmin ilmi tyttöjen oikeuksia ihan ympäri maailmaa. On huolestuttavaa, kuinka paljon tytöt kohtaavat pelkästään sukupuolensa vuoksi syrjintää, väkivaltaa ja vähättelyä. Tyttöjen tilanne on vaikeampi kehittyvissä maissa, mutta ihan meillä Suomessa on huomattavissa samanlaisia piirteitä vaikka palkkaepätasa-arvon mielessä. Olen myös itse kuullut lauseen ”Et sinä tuota voi tehdä koska olet tyttö”. Mitä ihmettä? Miten minun pätevyyteni riippuu sukupuolesta, en vain ymmärrä.

Tasa-arvon ydinasia on mielestäni, että kaikille taataan samat mahdollisuudet sukupuolesta riippumatta. Iso osa kaikista maailman tytöistä joutuu taistelemaan asioista, jotka saattavat tuntua meille joillekin itsestäänselvyyksiltä:  pääsystä kouluun, fyysisestä koskemattomuudesta, lapsuudesta ilman pakkoavioliittoa ja epätoivottuja raskauksia. Lista on loputon.

Me kaikki voimme vaikuttaa asioihin, me kaikki voimme tehdä jotain, edes jotain pienen pientä sen eteen että asiat paranisivat. Ensimmäinen askel on, että puhumme asioista ja panostamme kehitysyhteistyöhön. On tärkeää, että tuemme organisaatioita, jotka tekevät valtavan hienoa työtä tyttöjen ja kaikkien lasten oikeuksien eteen.

Vuonna 2015 hallitus teki päätöksen, että kehitysyhteistyörahoja leikataan 200 miljoonalla eurolla vuodessa koko hallituskauden ajan. Me emme voi olla niin itsekkäitä, että leikkaamme rahaa niiltä jotka sitä oikeasti eniten tarvitsisivat. Meidän on vaikutettava siellä, missä tilanne on vakava ja sitä kautta koko maailman tilanne paranemaan, jos saamme heikoimmassa asemassa oleville apua ajoissa. Suomen pitäisi olla edelläkävijä ja näyttää muille maille mallia. Onko tämä edelläkävijän toimintaa? Tällaistako esimerkkiä me haluamme näyttää muille?

Minä en ainakaan halua. Minä haluan parantaa tyttöjen, lasten ja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten asemaa ja olla mukana pelastamassa maailmaa ja toivottavasti ihmishenkiä. Toivottavasti sinäkin haluat. Tehdään yhdessä maailmasta parempi paikka askel askeleelta.

Ihanaa tyttöjenpäivää ihan jokaiselle. Vuoden jokaisena päivänä!

Lotta Kuismanen
Demarinuorten liittohallituksen jäsen