Eduskuntavaalit ovat nyt takana ja uusi eduskunta on jo aloittanut työskentelynsä. SDP:n osalta vaalitulos on selvä, turpaan tuli – ja pahasti. Sitä ei kannata muuksi selittää. Historiallisen huonoon tulokseen johtaneiden syiden ja tekijöiden etsintä ja analysointi on nyt paikallaan. Analyysin toimenpide-ehdotukset on myös tällä kertaa laitettava toteutukseen. Sen sijaan syyttely ja yksittäisten syyllisten etsintä ei vie liikettämme eteenpäin, vaan pikemminkin taaksepäin.

Vetoan nyt joka ikiseen puolueen jäseneen: lopetetaan riitely, muiden syyttely ja toistemme kampittaminen. Tämä koskee jokaista, niin puolueen puheenjohtajaa kuin rivijäsentäkin. Nyt ei ole mitään tarvetta käydä puolueen sisäistä valtapeliä. Eikä kenenkään tule sitä lietsoa. Toivon, että tässä asiassa puolueen nykyinen ja entinenkin puheenjohtaja katsovat peiliin. Eripuraisuus ei lisää luottamustamme pätkääkään.

Suunta on vain ylöspäin. Tämä vaatii meiltä yhteistyötä, toistemme tukemista ja jokaisen työpanosta. Meidän pitää kasata rivit ja seistä suorassa yhtenäisessä rivissä yhdessä oikeudenmukaisemman Suomen puolesta, sosialidemokraattisen Suomen puolesta. Sosialidemokratia ei ole kuollut, me emme saa itse tappaa sitä tähän järjettömyyteen.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa vielä neljä vuotta, kuntavaalit järjestetään seuraavan kerran vuonna 2017. Meillä on kaikki mahdollisuudet menestyä niissä, mutta ainoa keino saavuttaa meitä kaikkia tyydyttävä vaalitulos, on lopettaa tämä järjetön pelleily, näin suoraan sanottuna. Meillä ei ole varaa siihen. Kukapa pitäisi meitä uskottavana, kun emme itsekään usko itseemme ja toisiimme?

Ihmiset tarvitsevat syyn äänestyspäätökselleen. Näissä vaaleissa SDP:n suunta Suomelle jäi liian hämäräksi, eikä se antanut varsinkaan varsinaisena vaalipäivänä syytä ihmisille lähteä äänestämään SDP:tä. Hävisimme nämä vaalit jälleen varsinaisena vaalipäivänä. Tämä kertoo karua kieltä kyvystämme puhutella liikkuvia äänestäjiä ja saada kannattajakuntaamme uudistettua. Nyt on viimeinen hetki korjata tämä tilanne.

Puolueen uudistaminen vaatii toimenpiteitä kaikilla tasoilla. Vastaus ei kuitenkaan löydy käpertymällä sisäänpäin, vaan suuntautumalla rohkeasti ulospäin. Menemällä ihmisten pariin, avaamalla toimintaamme uusille ihmisille, puhumalla ikävistäkin asioista, uskaltamalla olla jotain mieltä ja toimimalla sen mukaisesti, herättämällä voimakkaita tunteita niin puolesta kuin vastaan, meidän on mahdollista kääntää kurssi ylöspäin. Eiköhän kääritä hihat ja laitetaan SDP kuntoon. Yhdessä.

Demarinuoret ovat näissä talkoissa mukana.

Joona Räsänen
Demarinuorten puheenjohtaja