Lapin poliittiset nuorisojärjestöt luovuttivat tänään Torniossa opetusministeri Jukka Gustafssonille julkilausuman, jossa vaaditaan Lapin ammatilliseen koulutukseen kohdistuvien leikkauksien puolittamista. Julkilausuma kokonaisuudessaan alla.

opetusministeri

Opetusministeri Jukka Gustafsson piti puheen Lappian koulutuskuntayhtymän 60-vuotisjuhlaseminaarissa Torniossa 18.2. Gustafsson lupasi, että opetus- ja kulttuuriministeriön ehdottamia Lappiin kohdistuvia koulutuspaikkaleikkauksia kohtuullistetaan.

 

JULKILAUSUMA 18.2.2013 TORNIO | OPETUSMINISTERI JUKKA GUSTAFSSONILLE

Lapin ammatillisen koulutuksen leikkaukset puolitettava

Yhteiskuntatakuu kuuluu myös lappilaisille nuorille

Arvoisa opetusministeri,
Me Lapin poliittiset nuorisojärjestöt vetoamme yksimielisesti Teihin Lapin ammatilliseen koulutukseen kohdistuvien leikkausten puolittamiseksi. Ministeriönne esitti syksyllä, että vuoteen 2016 mennessä Lapin ammatillisen koulutuksen aloituspaikoista vähennettäisiin neljäsosa. Opiskelijamäärä putoaisi 1700:lla. Esitetty leikkaus on kohtuuton ja tekisi nuorisotakuun toteuttamisen mahdottomaksi Pohjois-Suomessa.

Ministeriön esitys perustuu puhtaasti ikäluokkakehitykseen, joka ei kerro koko totuutta Lapista. Aloituspaikat ovat täynnä ja työllisyysnäkymät hyvät. Pelkäämme, että sadat lappilaiset nuoret jäävät ilman koulutusta tai joutuvat muuttamaan etelään, jos esitys toteutuu. Tämä ei sovi hallituksen kärkihankkeen, nuorten yhteiskuntatakuun henkeen.

Tunnustitte Lapin pitkät koulumatkat eduskunnan kyselytunnilla 29.11.2012. Ministeriönne esittämä leikkaus on niin suuri, että vaikka kaikki Lapin kaupunkien, Rovaniemen, Kemin ja Tornion ulkopuolella olevat toimipisteet lakkautettaisiin, kasassa ei olisi puoltakaan vähennyksestä. Pohjois- ja Itä-Lapin alaikäisillä nuorilla olisi edessään satojen kilometrien koulutie tai pakkomuutto. Paikat eivät riittäisi myöskään kaupunkien omille nuorille. Tässä kilpailussa heikoimpaan asemaan jäisivät ne nuoret, joilla on oppimisvaikeuksia ja jotka kaipaavat erityistä tukea.

Ammatillista koulutusta kaipaavat muutkin kuin peruskoulunsa päättävät, joiden määrään esitys perustuu. Viidennes Lapin 20-24-vuotiaista on vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Myös matkailun sesonkiluonteisuus vaatii monelta aikuiselta kahta ammattitutkintoa ympärivuotisen työllistymisen takaamiseksi. Lapissa ammatillinen koulutus on myös vetovoimaisempaa kuin etelässä, sillä täällä n. 60 % ikäluokasta hakeutuu peruskoulun jälkeen suorittamaan ammattitutkintoa, kun esimerkiksi Uudellamaalla vastaava määrä hakeutuu lukioon.

Puoluetoverinne, työministeri Lauri Ihalainen totesi lokakuussa, että Lappiin investoidaan nyt enemmän kuin kenties minnekään muualle Suomeen. Lapin Kauppakamari ennakoi lähivuosille miljardi-investointeja ja tuhansien henkilötyövuosien työvoimatarvetta. Elinkeinoelämän näkymät ovat hyvät paitsi Lapissa, myös Pohjois-Ruotsissa, -Norjassa ja Venäjällä. Koulutetuille ammattilaisille olisi tarjolla töitä monilla aloilla. Useat ammattiliitot, yrittäjät ja työnantajajärjestöt ovatkin olleet huolissaan osaavan työvoiman saatavuudesta, mikäli leikkaukset toteutuvat. Kyse on siten koko maakunnan elinvoimasta.

Me allekirjoittaneet nuorisojärjestöjen puheenjohtajat vetoamme Teihin, että oikeudenmukaisuuden nimessä puolittaisitte Lappiin kohdistuvan aloituspaikkaleikkauksen.

Linda Venetkoski, Pohjois-Suomen Demarinuoret, 044 571 4177
Teppo Säkkinen, Lapin Keskustanuoret, 040 518 2574
Isabelle Ballester, Lapin Kokoomusnuoret, 040 836 8672
Matti Pinola, Lapin Perussuomalaiset nuoret, 040 966 4435
Petrus Kauppinen, Lapin Vasemmistonuoret, 045 657 1987
Eveliina Paksuniemi, Lapin Vihreät nuoret ja opiskelijat, 040 766 0991