Istuin viime vuonna sekä Uudenmaan Demarinuorten, että Uudenmaan Sosialidemokraattien piirihallituksissa. Vuodessa huomasin, että piireillä olisi paljonkin opittavaa toisiltaan.

Nuorten piiri kirjoitti julkilausumia alueen ajankohtaisista aiheista ja oli usein kannoissaan ”ukkopiiriä” räväkämpi. Piirihallitus osallistui myös aktiivisesti niin tapahtumien suunnitteluun kuin toteutukseenkin. Vaikka Uudenmaan Demarinuorilla oli puolipäiväinen työntekijä, kaikkea ei laitettu hänen vastuulleen, sillä vastuuta jaettiin tasaisesti piirihallituksen jäsenten kesken. Nuorten piirin tarkoituksena on aktivoida nuoria mukaan Sosialidemokraattisen puolueen toimintaan.

Uudenmaan Sosialidemokraattien piirihallituksen tarkoituksena on olla olemassa alueensa kunnallisjärjestöjä ja paikallisosastoja varten. Jos yhdistysten kesken ilmenee ongelmia, ratkaisijaksi kutsutaan Uudenmaan Sosialidemokraattien piirihallitus. Piiri onkin ottanut tehtäväkseen olla niin sanotusti taustalla tukena. Uudenmaan Sosialidemokraattien piirillä oli viime vuonna kaksi täyspäiväistä työntekijää. Piiri käsitteli kannanotoissaan usein valtakunnallisia aiheita – harvemmin omaa aluettaan. Vaaleissa piirillä on vahvempi rooli ja piirihallitus myös keskustelee kokouksissaan nuoria enemmän ajankohtaisista poliittisista aiheista.

Väitän, että piirihallitukset ovat kuin yö ja päivä – toinen on aktiivinen toimija, kun taas toinen on ottanut taustaroolin huolehtien hallinnon pyörittämisestä. Nuorten piirihallitus tulee ja tekee tapahtuman – Uudenmaan Sosialidemokraatit tiedottaa jonkun yhdistyksen tapahtumasta piirin jäsenille. Molemmat erilaisia, mutta ihan toimivia tapoja.

Demarinuorten ja puolueen piireillä on eri roolitus myös koko valtakunnassa. Ehdotankin, että nuoret ja aikuiset kokoustaisivat edes kerran yhdessä, kopioiden hyviä toimintatapoja toisiltaan.

Jussi Kukkola, liittohallitusehdokas, Hyvinkää