Marraskuun 2015 työllisyyskatsauksen perusteella Hyvinkäällä oli työttömänä yhteensä 2616 henkilöä. Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 410, yli 50-vuotiaita 911 ja pitkäaikaistyöttömiä 795. Loput 290 ovat vammautuneet tai pitkäaikaisesti sairaina. Avoimia työpaikkoja oli Hyvinkäällä marraskuun tilaston mukaan 178. Yhteensä Uudellamaalla työttömiä työnhakijoita oli 91 366. Joulukuun luvut saadaan tietää tämän kuukauden loppupuolella.

Hyvinkäällä tehdään erinomaista työtä työttömien työllistämiseksi, minkä tilastotkin kertovat. Esimerkiksi vuoden 2014 keskimääräinen työttömien aktivointiaste oli koko maassa 27,3 prosenttia, kun Hyvinkäällä se oli samana vuonna keskimäärin 33,7 prosenttia. Hyvästä tatsista kertoo esimerkiksi myös huhtikuussa 2015 aloitettu Hyvin töihin –hanke, jolla luodaan työnantajayhteistyöverkostoa Hyvinkään työssäkäyntialueelle.

Vuoden 2015 keväällä ja syksyllä työllistymistä vaikeutti Työ- ja elinkeinotoimiston työllisyysrahojen loppuminen. Uudellamaalla rahat loppuivat jo heinäkuun alussa. Tämä näkyy suoraan myös Hyvinkään kaupungin maksamissa työmarkkinatuen kuntaosuuksissa, tutummin työttömien sakkomaksuissa. Vuoden 2015 kokonaissummaksi arvioidaan 3,1 miljoonaa euroa, mutta lopullinen euromäärä varmistuu vasta tilinpäätöstä tehtäessä. Vuodelle 2016 kaupunki budjetoi 2,9 miljoonaa euroa sakkomaksuihin. Toivotaan, että valtion rahat eivät tänä vuonna lopu ennen syksyä.

Pohdin usein, mitä kaikkea työllisyyspalvelumme saisivatkaan aikaan, mikäli budjetoisimme heille ylimääräisenä vuosittain sakkomaksujen summamäärän. Se selviäisi vain kokeilemalla, mutta tässä taloudellisessa tilanteessa meidän päättäjien intressit taitavat valitettavasti olla muualla.

Suurin ongelma työllistymisessä on oman näkemykseni mukaan se, että TE-toimiston omat prosessit eivät edelleenkään ole kunnossa. TE-toimiston johtamismallia muutetaan taas kerran ja toiminta ontuu muutoksen kourissa entistä enemmän. Henkilöstöresurssit ovat selvästi entistä vähäisemmät työttömien määrän moninkertaistuessa, mikä ei voi olla vaikuttamatta entisestään palvelun tasoon.  Hyvinkäällä TE-toimiston toimipaikka joutuu rajoittamaan aukioloaan asiakkaille eli 1.2.2016 lähtien perjantait ovat kiinni.

Sote-uudistus tarjonnee tähänkin ratkaisun. Ehkä.

Jussi Kukkola

Kirjoittaja on Hyvinkään nuorin kaupunginvaltuutettu (sd)

Julkaistu Aamupostissa 13.1.2016.